Κορτιζόλη: Πως επηρεάζει τη θεραπεία για διαταραχές άγχους

30-04-2019

Η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως “ορμόνη του στες”. Τώρα, έρευνα Γερμανών επιστημόνων δείχνει πως αυτή η ορμόνη μπορεί να επηρεάσει την θεραπεία έκθεσης για διαταραχές άγχους.

Ερευνητές από το Zentrum für Psychotherapie (κέντρο ψυχοθεραπείας) στο Ruhr-Universität Bochum (RUB) στην Γερμανία, μελέτησαν 50 άτομα με αραχνοφοβία.
Στους μισούς συμμετέχοντες έδωσαν δισκίο κορτιζόλης μετά από θεραπεία έκθεσης. Στους άλλους μισούς έδωσαν ένα εικονικό φάρμακο.
Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν τη σοβαρότητα του φόβου τις αράχνες του κάθε ενός από τους συμμετέχοντος. Για το σκοπό αυτό, εξέτασαν το φόβο των ασθενών υποκειμενικά.
Οι ειδικοί έκαναν στους εθελοντές και μια δοκιμασία προσέγγισης συμπεριφοράς, προκειμένου να επιτευχθεί μια αντικειμενική μέτρηση της φοβίας κάθε ασθενούς. Στη διαδικασία, ένας θεραπευτής παρουσίασε μια αράχνη και ζήτησε από τον ασθενή να την πάρει όσο το δυνατόν πιο κοντά του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της RUB και στο Psychoneuroendocrinology.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Armin Zlomuzica και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως αμέσως μετά τη θεραπεία, οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν σε θέση να πλησιάσουν την αράχνη περισσότερο από πριν.

Όπως φάνηκε σε μια ομάδα αραχνοφοβικών, η εφαρμογή κορτιζόλης μετά την έκθεση δεν είναι ευεργετική για τους ασθενείς.
Οι ερευνητές από το Bochum ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της θεραπείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επαναλάμβαναν τη δοκιμασία συμπεριφορικής προσέγγισης – ένα μήνα και έξι μήνες μετά τη θεραπεία έκθεσης και σε δύο διαφορετικά πλαίσια: στο δωμάτιο όπου είχε γίνει η θεραπεία και σε διαφορετικό δωμάτιο και διαφορετικό επόπτη.

Όπως εξηγεί ο Armin Zlomuzica, η μελέτη έδειξε ότι η μαθησιακή συμπεριφορά συνδέθηκε πολύ περισσότερο με το περιβάλλον μετά την εφαρμογή του φαρμάκου, κάτι που δεν είναι αυτό που θέλουν μακροπρόθεσμα. Οι ασθενείς που έλαβαν κορτιζόλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν όταν αντιμετώπισαν μια αράχνη σε διαφορετικό πλαίσιο. Συνεπώς, η χορήγηση κορτιζόλης μετά τη θεραπεία με έκθεση δεν φαίνεται να έχει οφέλη για τους ασθενείς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άγχος: 7 συμβουλές για να το καταπολεμήσετε