Γυμναστική: Μειώνει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

03-05-2019

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικός για να γνωρίζει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο σώμα του και τον οργανισμό του. Μην ανησυχείτε όμως. Γιατί τώρα μια νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων με ελληνική συμμετοχή, δείχνει πως με λίγη γυμναστική μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις επιπτώσεις του καθισιού. Αρκεί βέβαια το καθισιό να μην υπερβαίνει τις οκτώ ώρες τη μέρα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 150.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών σε βάθος έως εννέα ετών, αναφορικά με το πόσο χρόνο του 24ώρου αφιέρωναν σε καθισιό, περπάτημα, ορθοστασία, σωματική άσκηση και ύπνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology).
Ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας Εμμανουήλ Σταματάκης και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η καθιστική ζωή για πάνω από έξι ώρες σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, αλλά αυτό αφορούσε κυρίως όσους δεν ασκούνταν επαρκώς (τουλάχιστον για 150 λεπτά την εβδομάδα).

Η άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά αντιστάθμιζε και εξαφάνιζε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, όχι όμως αν το καθημερινό καθισιό ξεπερνούσε τις οκτώ ώρες. Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος για τους σωματικά αδρανείς (που δεν ασκούνταν καθόλου), ακόμη κι αν η καθιστική ζωή τους ήταν μόνο τέσσερις ώρες τη μέρα.

«Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν τις προσπάθειες να ενισχυθεί η σωματική δραστηριότητα σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που κάθονται πολύ για οποιονδήποτε λόγο. Για όσους δεν ασκούνται, απλώς η μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής δεν είναι αρκετή για μια καλύτερη υγεία», δήλωσε ο Σταματάκης.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αντικατάσταση του χρόνου του καθισιού με περισσότερες ώρες ορθοστασίας ή ύπνου δεν επαρκεί για να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο. Το γρήγορο περπάτημα και η έντονη σωματική άσκηση είναι πιο αποτελεσματικά μέσα για τη μείωση του κινδύνου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: Κι όμως! Μπορεί να μας παχύνει