Τρίκαλα: Πως μια ολόκληρη πόλη έμαθε να σέβεται τους νόμους

“Δεν είμαι «περήφανος» για αυτό το βραβείο, είναι σα να μας βραβεύετε για το αυτονόητο, για το ότι π.χ,  δεν περάσαμε το φανάρι με κόκκινο η ότι σήμερα δεν σκοτώσαμε κανέναν”.

Με αυτά τα σκωπτικά λόγια παρέλαβε το βραβείο του, για την προάσπιση προαγωγή και κυρίως την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο δήμαρχος Τρικκκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου στο μέγαρο του δημαρχείου Τρικάλων.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι υπάρχει μία μικρή μείωση των καπνιστών στη χώρα μας ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες, το 37% του ποσοστού ανθρώπων που καπνίζουν στην Ελλάδα, μας δίνει μία δυσάρεστη θέση μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη, ενώ συγκεκριμένα οι Ελληνίδες, αποδεικνύονται σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, οι πρώτες καπνίστριες στην Ευρώπη.

Πως όμως τα Τρίκαλα έκαναν τη διαφορά;

Πως όμως τα Τρίκαλα έκαναν τη διαφορά; Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει στο κοινό της εκδήλωσης το προηγούμενο Σάββατο, ο κος Παπαστεργίου, αναφέροντας ότι η προσπάθεια ξεκίνησε με τη διαμαρτυρία των φοιτητών των ΤΕΦΑΑ, με κοσμήτορα της σχολής τότε, τον κο Κουτεντάκη, οι οποίοι «μπούκαραν» σε ένα δημοτικό συμβούλιο το 2016 και άναψαν τσιγάρο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Αυτή ήταν η αρχή και το έναυσμα για να γίνουν τα εξής:

Πρώτον, σύγκληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εθελοντών, αστυνομικής διεύθυνσης, καταστηματαρχών, Θεραπευτικών Κέντρων, και φυσικά του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου. Δεύτερον συντονισμένα και συστηματικά διενεργούνται έλεγχοι και φυσικά κόβονται τα ανάλογα πρόστιμα.

“Έχουμε κάνει πάνω από 1200 έλεγχοι και έχουν κοπεί γύρω στα 600 πρόστιμα”, τα οποία σημειωτέον, εισπράττει η εφορία και όχι ο δήμος είπε ο κος Παπαστεργίου. “Το ευτράπελο, ήταν ότι, όταν ο πρώτος πήγε να πληρώσει το πρόστιμο, ο υπάλληλος είχε τέτοια άγνοια, που δεν ήξερε, σε τι κωδικό να κόψει το πρόστιμο, είπε ο δήμαρχος Τρικκαίων, συμπληρώνοντας. “Ο νόμος πάντως αδικεί τους καταστηματάρχες, αφού ρίχνει σε αυτούς πολύ μεγαλύτερα βάρη, ενώ αντιμετωπίζει τους παραβάτες -καπνιστές, ως νήπια”

Οι 1200 έλεγχοι είπε στο Healthview o σύμβουλος του Δ.Τρικκαίων κος Θανάσης Μιχαλάκης, γίνονται από όλους και όλους 6 δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι φυσικά και δεν επαρκούν, αφού στα καθήκοντα τους,  δεν είναι μόνο το «κυνήγι» των καπνιστών σε δημόσιους χώρους, αλλά επίσης και οι παράνομες σταθμεύσεις οι ποδηλατοδρόμοι κ.α. Αποκάλυψε μάλιστα ο κος Μιχαλάκης στο Healthview, ένα περιστατικό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη συμμόρφωση των δημοτών με το νόμο. “Όταν ξεκινήσαμε αυτή την εκστρατεία, τυχαία, ένα μαγαζί έκλεισε για να κάνει ανακαίνιση, αλλά τότε είχε “κυκλοφορήσει” στην πόλη ότι έκλεισε λόγω αφαίρεσης άδειας για τον αντικαπνιστικό. Αυτή η φήμη που δεν ήταν αλήθεια, έκανε όμως «δουλειά», και εμείς συνεχίσαμε τη δική μας”.

Ο κος Παπαστεργίου επίσης σημειώνει, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει βούληση να εφαρμοσθεί ο νόμος,  αναφέροντας ότι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να καπνίζουν στη βουλή, να καπνίζουν στα υπουργεία, και να μην τρέχει τίποτε, υπενθυμίζοντας, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κος Πολάκης, είχε επισκεφτεί την πόλη, και όταν ερωτήθηκε από το δήμαρχο σχετικά με το κάπνισμα,  είχε απαντήσει: καλά άστα αυτά, τα λέμε άλλη φορά…»

Ο κος Παπαστεργίου πάντως, άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ κλείνοντας, ανέφερε ότι όταν έρχονται κάποιοι, και του λένε «Δήμαρχε, οι καπνιστές φεύγουν και πάνε στην Καλαμπάκα να πιουν καφέ» αυτός τους απαντά, “ναι, αλλά αυτοί που δεν καπνίζουν, έρχονται να τον πιουν εδώ!”

Διαβάστε επίσης:

SOS εκπέμπουν οι οδοντίατροι για τα …αυτοσχέδια σιδεράκια που κάνουν θραύση στις ΗΠΑ

In this article