Καρκίνος του πνεύμονα: Τσάι και καφές αυξάνουν τον κίνδυνο;

14-05-2019

Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του και του τσαγιού. Φαίνεται όμως πως οι πραγματικές επιπτώσεις των δυο αυτών ροφημάτων εξακολουθούν να εξετάζονται από τους ειδικούς. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ο καφές και το τσάι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία από 17 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1,2 εκατομμύρια άτομα από τις ΗΠΑ και την Ασία, οι οποίοι έγιναν αντικείμενο παρατήρησης για 8,6 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 20.500 διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρίας Έρευνας για τον Καρκίνο.
Η επικεφαλής της μελέτης Τζινγκτζίνγκ Ζου και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι μη καπνιστές που έπιναν πάνω από δύο κούπες καφέ την ημέρα, είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Όσοι έπιναν αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού είχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στον κίνδυνο ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή ή το είδος του καφέ (π.χ. με καφεΐνη ή χωρίς).
Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, ο καφές τύπου «ντεκαφεϊνέ» σχετιζόταν με 15% μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι ο καφές με καφεΐνη.

Η δρ.Ζου αναγνώρισε πάντως ότι επρόκειτο μόνο για μια μελέτη παρατήρησης και συσχέτισης, η οποία έχει ορισμένους περιορισμούς και δεν επιτρέπει αιτιολογικού τύπου εξηγήσεις.

Η δρ Τζούλι Φίσερ, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Levine στη Βόρεια Καρολίνα, τόνισε ότι αν και τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα από αυτά χωρίς περαιτέρω μελέτη. Η ίδια εκτίμησε ότι πιθανότατα είναι κάτι στη διαδικασία παρασκευής του καφέ που σχετίζεται με τη νόσο και όχι με την καφεΐνη.

Άλλα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο, σύμφωνα με το Live Science,που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν πιο καθησυχαστικά. Η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος ή καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, ούτε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων σε άνδρες καπνιστές.

Επίσης ο καφές βρέθηκε ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ το τσάι με μικρότερο κίνδυνο γλοιώματος στις γυναίκες. Σε άνδρες και γυναίκες, ο καφές χωρίς καφεΐνη βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές, τσάι και κρασί: Γιατί κάνουν καλό στην υγεία μας