Διατροφή και οστεοαρθρίτιδα – Της Μαρίας Μπαμία, διαιτολόγου, διατροφολόγου

13-05-2019

Της Μαρίας Μπαμία

 

Η οστεοάρθρωση (ΟΑ) αναφέρεται μερικές φορές ως οστεοαρθρίτιδα, εκφυλιστική αρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθροπάθεια. Χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό του αρθρικού χόνδρου και τη δημιουργία νέου οστού (οστεόφυτα).

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εξασθενητική ασθένεια που επηρεάζει πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών ηλικίας άνω των 60 ετών και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

Οι φυσικές προσεγγίσεις στη θεραπεία της νόσου και των συμπτωμάτων της έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Τα οφέλη  της διατροφής:

Η δίαιτα πρέπει να επικεντρώνεται στη μείωση της φλεγμονής, καθώς και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην επίτευξη του ιδανικού σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ΟΑ στα γόνατα και τους γοφούς. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις που συνδέουν το μεταβολικό σύνδρομο και την ανάπτυξη ΟΑ.

Το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι ένα σύνολο 5 προβλημάτων με αρχικό την Κεντρική Παχυσαρκία από σπλαχνική εναπόθεση λιπώδους ιστού.  Αυτή προκαλεί έκκριση φλεγμονωδών λιποκυτοκινών και αντίσταση στην ινσουλίνη που δημιουργούν τα υπόλοιπα 4 προβλήματα. Αυτά είναι  η αυξημένη Αρτηριακή Πίεση, τα αυξημένα Τριγλυκερίδια, η μειωμένη HDL και η ύπαρξη Προδιαβήτη.

Το Μεταβολικό Σύνδρομο ονομάζεται και σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη ή σύνδρομο Προδιαβήτη.

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σύνολο αλληλοσυνδεόμενων παραγόντων κινδύνου, για Καρδιαγγειακές παθήσεις και για Σ. Διαβήτη και οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, στην υπερκατανάλωση φαγητού, στην καθιστική ζωή και στην επακόλουθη κεντρική- σπλαχνική παχυσαρκία.

Όταν η αυξημένη εναπόθεση του λίπους ξεπερνά την αποθηκευτική ικανότητα του λιπώδους ιστού, εκκρίνονται φλεγμονώδεις λιπο-κυτοκίνες που προκαλούν χρόνια φλεγμονή σε όλο το σώμα και ευνοούν τη δημιουργία Αθηροσκλήρωσης και Σ. Διαβήτη τύπου 2.

Ο συνδυασμός μια δίαιτας πλούσιας σε ω3 λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου και ακόμη να αντιστρέψει μερικές από τις βλάβες στις αρθρώσεις.

Ο συνδυασμός της απώλειας βάρους και της άσκησης είναι γνωστό ο,τι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας καθώς και τη μείωση των συμπτωμάτων της ΟΑ και τη βελτίωση της λειτουργίας.

  • Παραπομπή: Nutritional Protocol of Osteoarthrosis( Degenerative joint Disease) , Journal of Clinical Nutrition & Dietetics, 2016