Τι είναι το γουακαμόλε; Και μία αυθεντική συνταγή για να δοκιμάσετε!

18-05-2019

Το αβοκάντο έχει μπει πλέον για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων, καθώς εύκολα θα το βρείτε στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αλλά και σε παραδοσικά μανάβικα. Η θρεπτική αξία του φρούτου είναι μεγάλη και οι τρόποι χρήσης του στη μαγειρική πολλοί. Εκτός από ωμό στη σαλάτα, μπορείτε να το απολαύσετε ως βάση σε μία μους σοκολάτας, να αντικαταστήσετε το βούτυρο σε αρκετές συνταγές, αλλά και να το μετατρέψετε σε ένα λαχταριστό ντιπ που ακούει στο όνομα γουακαμόλε ή  guacamole.

Τι είναι το γουακαμόλε;

Το γουακαμόλε δεν είναι τίποτα άλλο από πολτοποιημένα αβοκάντο, που συχνά εμπλουτίζεται με lime, κόλιανδρο, κύμινο, κρεμμύδι, σκόρδο ή πολλά ακόμη υλικά. Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή των Αζτέκων, και το όνομά του απλά σημαίνει σος από αβοκάντο.

Πόσο θρεπτικό είναι το γουακαμόλε;

Το γουακαμόλε έχει όλες τις μοναδικές ιδιότητες που προσφέρει το αβοκάντο, με λιγότερες όμως θερμίδες εάν προσέξετε την ποσότητα και με τι θα το συνοδεύσετε. Θυμηθείτε πως το πράσινο φρούτο της Λατινικής Αμερικής, αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό για την καρδιά σας! Η περιεκτικότητά του σε ωμέγα 3 καλά λιπαρά κατατάσσει το αβοκάντο στην κορυφή των φυτικών πηγών του διατροφικού αυτού συστατικού. Πιο συγκεκριμένα, ένα αβοκάντο περιέχει περίπου δέκα τις εκατό των ωμέγα 3 λιπαρών που προσφέρει ένα φιλέτο σολομού, αλλά δεκαπλάσια ποσότητα ωμέγα 6 λιπαρών σε σύγκριση με το ψάρι. Φυσικά το αβοκάντο αποδίδει πολλά ακόμη θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό, όπως είναι το φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  βιταμίνες Α, Ε, Κ και C, κάλιο, μαγνήσιο και πολύτιμες φυτικές ίνες.

Έξυπνες ιδέες για να καταναλώσετε το γουακαμόλε;

Το γουακαμόλε μοιάζει με πάστα ή καλύτερα αλοιφή.

  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ντιπ, όπως ακριβώς θα κάνατε με τη μελιτζανοσαλάτα. Ταιριάζει ιδανικά με λαχανικά όπως ντοματίνια, μπαστουνάκια καρότου, αγγουριού ή σέλερυ. Εναλλακτικά σερβίρετε με ξεροψημένη αραβική πίτα ολικής άλεσης.
  • Αντικαταστήστε τη μαγιονέζα σε σάντουιτς ή αραβικές πίτες.
  • Δώστε δροσερή γεύση σε ένα φιλέτο κοτόπουλο ή στα βραστά λαχανικά.
  • Αραιώστε με λίγο επιπλέον νερό και θα έχετε την ιδανική κρεμώδες σος για κάθε σαλάτα.

Συνταγή για γρήγορο και εύκολο γουακαμόλε

Υλικά

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 4 κουτ. γλυκού χυμό lime
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 καυτερή πιπεριά κατά προτίμηση jalapeno, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη (προεραιτικά).
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο (προεραιτικά).

Εκτέλεση

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πολτοποιήσετε καλά με ένα πιρούνι το αβοκάντο. Στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υλικά και ανακατέψτε καλά. Το γουακαμόλε σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Βάλτε φαντασία στη καθημερινή διατροφή σας και προσθέστε στην κλασική συνταγή του γουακαμόλε με υλικά όπως το ρόδι, ο μαϊντανός, το ταχίνι, το κατίκι Δομοκού, γιαούρτι, ψιλοκομμένη ντομάτα ή αγγούρι, ελιές ή κάποια καυτερή σος. Θυμηθείτε πως η ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται να είναι άγευστη και μονότονη!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Recipe adapted from Epicurious. Accessed 16/5/2019.