Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ανεπίτρεπτα φαινόμενα νοθείας στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου

19-05-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Για “ανεπίτρεπτα φαινόμενα νοθείας” στις πολύ πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κάνει μεταξύ άλλων την Κυριακή 19 Μαϊου λόγο το Δ.Σ. του ΠΙΣ, το οποίο εξέδωσε το πρώτο του δελτίο Τύπου, υπό την προεδρία του νέου, μεταβατικού προέδρου του Συλλόγου Αναστασίου Βασιάδη.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του ΠΙΣ αναφέρει τα εξής στο σχετικό δελτίο Τύπου:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, με απόλυτη εφαρμογή των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων και με απολύτως σύννομες διαδικασίες, συνεδρίασε την Παρασκευή 17 Μαΐου και κάλυψε την κενή θέση Προέδρου μετά την παραίτηση του κ. Βλασταράκου Μιχαήλ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Βασιάδη Αναστάσιο ως Πρόεδρο και προκήρυξε τις επαναληπτικές εκλογές, ορίζοντας ως ημερομηνία διεξαγωγής το Σάββατο 22 Ιουνίου.

Ως γνωστόν οι εκλογές που διενεργήθηκαν στις 3 Μαρτίου κηλιδώθηκαν από ανεπίτρεπτα φαινόμενα νοθείας, που προκάλεσαν τεκμηριωμένες καταγγελίες εκ μέρους ιατρών που συμμετείχαν σε αυτές, με αποκορύφωμα  την μη επικύρωση τους από τον κατά νόμον εποπτεύοντα Υπουργό Υγείας  και την ανάθεση της εντολής στο Διοικητικό Συμβούλιο που διενέργησε τις εκλογές της 3ης Μαρτίου να διενεργήσει νέες εκλογές εντός δύο μηνών και να διαχειριστεί στο ενδιάμεσο διάστημα τα τρέχοντα ζητήματα του ΠΙΣ.

Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή 17 Μαϊου, επισκέφθηκε τα γραφεία του ΠΙΣ κλιμάκιο Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, όπου μετά από έλεγχο διαπίστωσε ότι εξαφανίστηκε το πρωτότυπο εκλογικό υλικό το οποίο έπρεπε να είχε αποσταλεί στον Υπουργό Υγείας για την επικύρωση των εκλογών. Η έρευνα συνεχίζεται.

Το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διεκπεραιώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο ΠΙΣ σχετικά με τη χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος και τις εξετάσεις ειδικότητας, διαδικασίες που είχαν παρακωλυθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του τοποθετήθηκε σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα, εστιάζοντας σε δύο ζητήματα ιδιαίτερης βαρύτητας.

-Στο ζήτημα του εξοντωτικού clawback των εργαστηριακών, του οποίου απαιτεί την ανάκληση και για το σκοπό αυτό θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

-Στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που καταργεί το τεκμήριο αθωότητας των γιατρών σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για συγκεκριμένα αδικήματα.

Το Διοικητκό Συμβούλιο εν όψει των εκλογών θα επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον του, ώστε να αναδείξει, να υποστηρίξει και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση όλων των σημαντικών ζητημάτων της Υγείας και της Ιατρικής Κοινότητας που βρίσκονται σε εξέλιξη”.