Μόνο τα φαρμακεία που εφημερεύουν θα είναι ανοιχτά Κυριακές και αργίες

20-05-2019

Απαγόρευση λειτουργίας των φαρμακείων κατά τις αργίες και ορισμό ανώτατου χρονικού ορίου λειτουργίας των διευρυμένων φαρμακείων, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας. Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου», και αναμένεται η δημοσίευσή του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων: την 25η Μαρτίου, την Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.»

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «Ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε φαρμακείου, με την σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του, καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων της παραγράφου 1, πλην της Κυριακής, με την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 22 του ν. 1483/1984 (Α΄ 153) και εντός του χρονικού πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπως αυτό καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 23 του ν.2224/1994 (Α΄ 112).»

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με την τροπολογία προβλέπεται σαφής, ρητή και απόλυτη απαγόρευση λειτουργίας των φαρμακείων (και των διευρυμένων φυσικά) σε όλες τις αναφερόμενες στην διάταξη αργίες, πλην φυσικά των φαρμακείων που έχουν οριστεί να διημερεύουν και να διανυκτερεύουν την ημέρα αυτή.

Επιπρόσθετα, τα φαρμακεία δύνανται να επιλέξουν να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων του υποχρεωτικού ωραρίου (ήτοι κατ’ ελάχιστον σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας και από τις 08:00 έως τις 21:00 εντός της ημέρας, με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπον Περιφερειάρχη που εκδίδεται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου), πλην της Κυριακής.

Τέλος, εξαιρείται ρητώς η Κυριακή από τις ημέρες που τα φαρμακεία δύνανται επιλέξουν να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων του υποχρεωτικού ωραρίου. Εξαιρούνται τα φαρμακεία που βρίσκονται στους διεθνείς κρατικούς αερολιμένες, τα οποία μπορούν να λειτουργούν συνεχώς, χωρίς περιορισμό, όλο το 24ωρο και καθ’ όλο το έτος,τα φαρμακεία των νησιωτικών περιοχών και ιαματικών λουτροπόλεων δύνανται να λειτουργούν πέραν από τις κανονικές ώρες λειτουργίας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, μετά από σχετική απόφαση του οικείου νομάρχη.

Επίσης, τα φαρμακεία που επιλέγουν να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων του υποχρεωτικού ωραρίου, θα λειτουργούν εντός του χρονικού πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Το ανώτερω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι 21:00, το Σάββατο μέχρι 20:00 και την Κυριακή από 11:00 έως 20:00. Μετά την 21:00 τις καθημερινές ημέρες και μετά την 20:00 το Σάββατο, και μέχρι την 08:00 την επόμενη ημέρα, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τα φαρμακεία που έχουν οριστεί να διανυκτερεύουν.

Διαβάστε επίσης:

Όταν κάνουν έρωτα οι ελέφαντες το γρασίδι υποφέρει