Βάρος: Γιατί παχαίνουν τα έτοιμα γεύματα;

21-05-2019

Τα έτοιμα γεύματα είναι και τα πιο νόστιμα. Αυτό το ξέρουν όλοι. Είναι όμως και τα πιο παχυντικά. Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν τώρα πως τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, κυρίως τα έτοιμα γεύματα, μας ανοίγουν την όρεξη καταναλώνοντας έως και πεντακόσιες θερμίδες επιπλέον την ημέρα.Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Που οφείλεται;

Ερευνητές από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας κρούουν τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι, τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη με αποτέλεσμα να μην έχουμε το αίσθημα του κορεσμού και να συνεχίσουμε να τρώμε χωρίς σταματημό.

«Υπάρχουν διάφορες επιστημονικές προσεγγίσεις σχετικά με το το τι είναι το υπερβολικά επεξεργασμένο φαγητό, αλλά ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Κέβιν Χάλ έσπευσε να δηλώσει ότι είναι κάτι σαν «πορνογραφία»: είναι δύσκολο να το καθορίσεις, αλλά το ξέρεις όταν βλέπεις τι είναι».

Όπως αναφέρει το BBC, δύο από τα προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να προβληματίζουν τον καταναλωτή τα έτοιμα γεύματα είναι όταν στο πακέτο αναγράφονται πάνω από πέντε συστατικά κι όταν η γιαγιά σας δεν θα τα αναγνώριζε ως… φαγητό.

Στην αμερικανική έρευνα, είκοσι άτομα έμειναν για ένα μήνα σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Για ένα δεκαπενθήμερο οι εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώνουν υπερβολικά επεξεργασμένα γεύματα και στο άλλο μισό της μελέτης, η διατροφή τους άλλαξε καταναλώνοντας μη επεξεργασμένα γεύματα.
Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να τρώνε όσο ήθελαν και ήταν υπό την επιτήρηση των επιστημόνων.
Το 15μερο που οι εθελοντές έφαγαν υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πήραν ένα κιλό καταναλώνοντας, κατά μέσο όρο, περίπου 500 θερμίδες επιπλέον την ημέρα.
Στη διάρκεια της έρευνας οι εθελοντές μπορούσαν να φάνε τα ακόλουθα υπερβολικά επεξεργασμένα φαγητά : ραβιόλια, κομπόστα , λουκάνικα γαλοπούλας, κατεψυγμένα μακαρόνια με τυρί.

Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορούσαν να καταναλώσουν ήταν φρέσκα φρούτα, αυγά, στήθος κοτόπουλου, κατεψυγμένα αλλά μη επεξεργασμένα λαχανικά.
Ο καθηγητής Χαλ, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ δήλωσε στο BBC ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της πείνας και των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων.

«Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε αύξηση της πρόσληψης θερμίδων και κατά συνέπεια του σωματικού βάρους και του λίπους», επισημαίνει.

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν αλλάξει σημαντικά από την αρχική τους κατάσταση καθώς στη διάρκεια της επεξεργασίας τους, έχουν προστεθεί αλάτι, ζάχαρη , λίπη, συντηρητικά, χημικά ή και χρωστικές.

Σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες, στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα αναψυκτικά, οι πίτσες, τα πατατάκια, οι προτηγανισμένες πατάτες, οι κοτομπουκιές και άλλα έτοιμα φαγητά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φαγητό: Παχαίνει περισσότερο όταν έχουμε στρες