Νέα έρευνα: Η Μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την κατάθλιψη σε μεγαλύτερες ηλικίες

21-05-2019

Τα τελευταία χρόνια η κατάθλιψη παρουσιάζει ραγδαία αύξηση στην Ελλάδα, αποδιδόμενη σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση. Ποιος όμως θα φανταζόταν πως οι Έλληνες διαθέτουν έναν ακόμη ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη των αλλαγών της διάθεσης; Το μόνο που χρειάζεται είναι η επιστροφή στις ρίζες της Μεσογειακής διατροφής!

Η νέα μελέτη

Αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί, οι οποίες συσχετίζουν τη Μεσογειακή διατροφή με τη ψυχική υγεία. Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον στα πρόσφατα δεδομένα, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχιατρική Ένωσης, είναι πως πραγματοποιήθηκε στον Ελληνικό πληθυσμό από ερευνητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η ομάδα του κ. Κ. Αργυρόπουλου, εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την κατάθλιψη 154 ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας, που κατοικούν στην Αθήνα. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη μόλις οι 38 διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, ενώ οι υπόλοιποι χαρακτηρίστηκαν ως υγιείς από τους ειδικούς.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως, οι πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης μειώνονται εάν κανείς καταναλώνει περισσότερα λαχανικά, πουλερικά ή αλκοόλ. Η ερμηνεία των συμπερασμάτων πρέπει να γίνει με προσοχή, καθώς η υπέρμετρη πρόσληψη αλκοόλ σίγουρα δεν συντελεί στη ψυχική υγεία. Εκείνο που τονίζουν ο ειδικοί είναι πως μία ισορροπημένη διατροφή όπως η Μεσογειακή, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Οι διατροφικές συμβουλές

Πώς όμως τα αποτελέσματα της μελέτης μεταφράζονται σε πρακτικές καθημερινές συμβουλές;

  • Καταναλώστε περισσότερα από 5 μερίδες χρωματιστών λαχανικών ή φρούτων μέσα στην ημέρα.
  • Προσπαθήστε να παίρνετε περισσότερη πρωτεΐνη από τα όσπρια και τα δημητριακά, αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας στην καθημερινή διατροφή.
  • Ανακαλύψτε τις πηγές των καλών λιπαρών στους ξηρούς καρπούς, στα λιπαρά ψάρια και φυσικά στο ελαιόλαδο.
  • Προτιμήστε τα σπιτικά γεύματα, αποφεύγοντας έτοιμα ή επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Μεσογειακή διατροφή, καθώς και άλλες συνήθειες ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, μπορεί να αποτελέσουν το αντίδοτο στην κατάθλιψη!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία
Μ. Οικονόμου, Μ. Χαρίτση, Λ.Ε. Πέππου,Ε. Διέτη, Κ. Σουλιώτης.  Η ψυχική υγεία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης: Κοινωνικοοικονομικοί προσδιοριστές της κατάθλιψης. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής. 2018. 35 (Συμπλ 1): 17-26.
Argyropoulos K, et al. Adherence to mediterranean diet and risk of late-life depression. Presented at: APA Annual Meeting; May 18-22, 2019; San Francisco.
Lassale C, Batty GD, Baghdadli A, et al. Healthy dietary indices and risk of depressive outcomes: a systematic review and meta-analysis of observational studiesMolecular Psychiatry. Published online September 26 2018.