ΕΟΔΥ: Σε επιφυλακή για την Ελονοσία και τον Ιό του Δυτικού Νείλου

ΚΕΕΛΠΝΟ
22-05-2019

Μπαράζ συναντήσεων εργασίας – έως και την επόμενη εβδομάδα- πραγματοποιούνται στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας με εκπρόσωπους των Περιφερειών/ Γενικών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο ενίσχυσης των δράσεων πρόληψης νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές και της διατομεακής συνεργασίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σκοπός των συναντήσεων είναι να παρουσιασθούν και συζητηθούν οι τρέχουσες προκλήσεις από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές στη χώρα μας, και τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης και απόκρισης, συμπεριλαμβανομένων των έργων καταπολέμησης κουνουπιών από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές είναι:

Ιός Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2018, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 316 κρούσματα από τα οποία τα 50 κατέληξαν. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και στην τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Ελονοσία

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Επιπρόσθετα, τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, καταγράφηκαν -σχεδόν κάθε έτος- σε διάφορες περιοχές της χώρας κρούσματα P.vivax ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (σε ασθενείς που δεν ανέφεραν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες), κυρίως ως σποραδικά κρούσματα, αλλά και σε συρροές (ιδίως τα έτη 2011-2012).

 

Διαβάστε επίσης:

Πως η ελονοσία έγινε η νόσος που καθόρισε τους υγειονομικούς θεσμούς