Μεγαλώνουν οι ασθενείς που ξαπλώνουν στο χειρουργικό τραπέζι

27-05-2019

Καθημερινά, εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρο σε ολόκληρο τον κόσμο καταλήγουν στο χειρουργικό τραπέζι για να λύσουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Μόνο που, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν στο χειρουργείο ολοένα και αυξάνεται.

Μια νέα ανάλυση του British Journal of Surgery αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις είναι όλο και μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Στην ανάλυση των αρχείων που προήλθαν από νοσοκομεία της Αγγλίας, φάνηκε ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αυξήθηκε από 544.998 το 1999 σε 1.012.517 το 2015, ενώ, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση ηλικία των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αυξήθηκε από τα 47,5 στα 54,2 χρόνια. Αντίθετα, η μέση ηλικία του αγγλικού πληθυσμού αυξήθηκε από τα 38,3 στα 39,7 χρόνια.

Αν διατηρηθεί η τρέχουσα τάση, μέχρι το 2030 περισσότερα από 1,48 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω θα υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν στους δέκα ανθρώπους στην Αγγλία και έναν στους πέντε ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών. Οι συντηρητικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επεμβάσεις αυτές θα κοστίζουν περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ.

Επειδή η προχωρημένη ηλικία των ασθενών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου μετά από τη χειρουργική επέμβαση, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πολιτικές υγείας πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η βιωσιμότητα των χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς ο πληθυσμός που υποβάλλεται σε αυτές τις διαδικασίες μεγαλώνει ηλικιακά.

Επίσης, ενδεχομένως να χρειάζεται ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη ορισμένων επεμβάσεων για τους ηλικιωμένους ασθενείς. Τέλος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί μια ειδική περίπτωση όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, επομένως είναι πιθανό αυτά τα ευρήματα να αντανακλούν την κατάσταση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι ηλικιωμένοι είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές μετά από μια χειρουργική επέμβαση, αλλά ο κίνδυνος αυτός δεν είναι πάντα προφανής ούτε στους ασθενείς αλλά ούτε και στους γιατρούς. Καθώς οι χειρουργικές επεμβάσεις σε ηλικιωμένους ασθενείς γίνονται όλο και συχνότερες, ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι με τη διαπίστωση ότι οι επιπλοκές σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα οφέλη», δήλωσε σε σχόλιό του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Rupert M. Pearse.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι ενημερωμένοι ασθενείς είναι συνήθως και οι πιο συνεπείς