Τελεσίγραφο για συνάντηση με το υπουργείο Υγείας από τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά

02-06-2019

«Τελεσίγραφο» για κατεπείγουσα συνάντηση έως και τις 5/6/2019 για τα προβλήματα και την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Συντονιστική Επιτροπή των μονάδων υγείας. Ενημερώνει μάλιστα ότι οι ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας θα προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους από 10/6/2019! 

Την επιστολή υπογράφουν Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.).

Στην επιστολή οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι το ποσοστό της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018 (clawback) προσδιορίζεται ακόμη και για το πιο μικρό Μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%, για ένα μέσο Ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων προσδιορίζεται πάνω από το 30%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%.

Με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν, «όλες, μα όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά». Αυτό συμβαίνει, εξηγούν, «διότι στις περικοπές του clawback, πρέπει να προσθέσουμε τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλουμε τις απαιτήσεις μας στον Οργανισμό, μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας «από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό μας, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.(μέτρο κοινωνικά δίκαιο) , χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες μας».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, ο προϋπολογισμός των 370 εκατ. ευρώ είναι εικονικός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού, και όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) πλήττονται καίρια.

«Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε άμεσα συνάντηση μαζί σας έως και τις 5/6/2019 για να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και να βρούμε λύσεις για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σας ενημερώνουμε ότι θα κατέλθουμε σε αποχή από τα καθήκοντά μας επ’ αόριστον από 10/6/2019», καταλήγουν στην επιστολή.

Καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ

Εκτός από την απεργία διαρκείας που έχουν εξαγγείλει, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας καλούν τα μέλη τους «να αποστείλουν στο Ιατρικό Σύλλογο στον οποίο ανήκουν, υπογεγραμμένη την εξουσιοδότηση για καταγγελία της άτυπης σύμβασης που έχουμε με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ώστε να συγκεντρωθούν οι εξουσιοδοτήσεις του 80% τουλάχιστον των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), για να ενεργοποιηθεί η καταγγελία της σύμβασης με τον Οργανισμό».

Διαβάστε επίσης:

Rebates και Clawback παραμένουν αγκάθια στην ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας