Απόφαση – «σταθμός» για την διαφάνεια στη τιμολόγηση φαρμάκων σε όλο τον κόσμο από τον ΠΟΥ

02-06-2019

Μετά από τρεις εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, τα κράτη μέλη ενέκριναν τελικά το ψήφισμα σχετικά με τη «βελτίωση της διαφάνειας των αγορών φαρμάκων, εμβολίων και άλλων τεχνολογιών που σχετίζονται με την υγεία» στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Το ψήφισμα συγχρηματοδοτήθηκε από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σλοβενία κλπ.

Το ψήφισμα προβλέπει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τις πραγματικές τιμές των φαρμάκων, με δημοσιοποίηση τιμών και ανταλλαγή πληροφοριών διαπραγμάτευσης μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το ψήφισμα που εγκρίθηκε είναι το αποτέλεσμα μιας ιστορικής κινητοποίησης κυβερνήσεων ανά τον κόσμο που απαιτεί τη βελτίωση της διαφάνειας των αγορών φαρμάκων, εμβολίων και άλλων τεχνολογιών που σχετίζονται με την υγεία. «Αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα για τη διόρθωση της ανισορροπίας ισχύος που υπάρχει σήμερα κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών φαρμάκων, δίνοντας στις κυβερνήσεις τις πληροφορίες που χρειάζονται για να διαπραγματευτούν δίκαια και υπεύθυνα την υγεία των λαών τους», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι η διαφάνεια σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων όπως ζητείται στο ψήφισμα δεν αρκεί. «Πρέπει να γνωρίζουμε τη χρέωση των εταιρειών, το κόστος παραγωγής, το κόστος των κλινικών δοκιμών, το ύψος των επενδύσεων που καλύπτονται πραγματικά από τις επιχειρήσεις».

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία διαφώνησαν σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στις δαπάνες των φαρμακοβιομηχανικών για έρευνα και κλινικές δοκιμές.

Διαβάστε επίσης:

Εγκύκλιος Μπασκόζου για τη διαχείριση των αντιμικροβιακών παραγόντων στα νοσοκομεία