Από αυτή την ηλικία αρχίζουν να μας κρίνουν τα παιδιά

03-06-2019

Λέμε πως τα παιδιά είναι πολύ σκληρά στα σχόλια τους και στις επικρίσεις τους. Από ποια ηλικία όμως αρχίζουν και μας κρίνουν τα παιδιά; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων αποκάλυψε πως αυτή είναι μια διαδικασία που ξεκινά από πολύ νωρίς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν μία ομάδα 99 παιδιών ηλικίας 3 έως 11 ετών. Έδειξαν σε όλα τις φωτογραφίες ενός ανδρικού προσώπου που είχαν επεξεργαστεί σε υπολογιστή ώστε να φαίνεται αξιόπιστο ή αναξιόπιστο, επιβλητικό ή υποτακτικό, ικανό ή ανίκανο.
Στη συνέχεια επανέλάβαν το πείραμα μόνο που οι εικόνες των προσώπων ήταν επεξεργασμένες έτσι ώστε οι διαφορές στις εκφράσεις να είναι πιο δυσδιάκριτες. Τα παιδιά όμως κατάφεραν να τις διαβάσουν σχεδόν εξίσου καλά όπως και προηγουμένως.

Στο τρίτο μέρος της μελέτης, τους ζητήθηκε να παρατηρήσουν εικόνες που ήταν ακόμα πιο δύσκολο να «διαβαστούν». Επιπλέον, τους δόθηκε μια επιλογή εικόνων με επιθυμητά αντικείμενα (μπισκότα, καραμέλες, μπανάνες, σοκολάτες, δώρα). Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους έδειξαν τα πρόσωπα λέγοντας το εξής: «Αυτός είναι ο Edgar και αυτός είναι ο Martin. Εάν είχατε μόνο ένα μπισκότο σε ποιον θα το δίνατε;».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν το περιοδικό Developmental Psychology.
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, συνολικά, το 68% των παιδιών επέλεξε να ανταμείψει τα πιο αξιόπιστα πρόσωπα.

Το τελευταίο μέρος της μελέτης, συνδύασε όλα τα προηγούμενα, ζητώντας από τα παιδιά να εντοπίσουν τα πρόσωπα με τα πιο θετικά χαρακτηριστικά και να επιλέξουν ποια θα έπρεπε να πάρουν δώρα. Και αυτή τη φορά, η δυνατότητα αναγνώρισης των «καλών» και των «κακών» ανθρώπων βελτιώθηκε με την ηλικία.

Όπως φαίνεται τα παιδιά μπορούν να κρίνουν, ακόμη και από το τρίτο έτος της ζωής τους, ενώ η ικανότητά τους αυτή βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εξυπνάδα: Αυτά είναι τα πιο έξυπνα παιδιά