Ουρικό οξύ: Αυτές είναι οι τροφές που επιτρέπονται

05-06-2019

Ακόμα και κάποιος που δεν είναι γιατρός γνωρίζει πως το κρέας και τα θαλασσινά μπορεί να αυξήσουν το ουρικό οξύ… άρα και τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Όλοι γνωρίζουν ακόμα πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Ποιες είναι όμως οι τροφές που επιτρέπονται και ποιες οι τροφές που απαγορεύονται όταν κάποιος έχει ουρικό οξύ;

Τροφές που πρέπει να ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ επειδή έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και μπορούν να αυξήσουν το ουρικό οξύ:
Κρέας από τα όργανα των ζώων (συκώτι, νεφρά κλπ)
Κρέατα και αλλαντικά, όπως μπέικον, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κρέας από κυνήγι
Οποιαδήποτε άλλα κρέατα σε μεγάλες ποσότητες
Γαύρος, σαρδέλες, ρέγκα, σκουμπρί
Σάλτσες
Μπύρα

Τροφές που μπορείτε να τρώτε ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ επειδή έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες, αλλά δεν αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και το ουρικό οξύ:
Ψάρια και θαλασσινά (πλην εκείνων που αναφέρονται παραπάνω)
Πλιγούρι βρώμης, πίτουρο σιταριού και φύτρο σιταριού

Τροφές που είναι ασφαλείς για ΑΦΘΟΝΗ κατανάλωση, επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και δεν αυξάνουν το ουρικό οξύ:
Πράσινα λαχανικά και ντομάτες
Φρούτα
Ψωμιά και δημητριακά που δεν είναι ολικής αλέσεως
Βούτυρο, τυρί και αυγά
Σοκολάτα και κακάο
Καφές, τσάι και ανθρακούχα αναψυκτικά
Φυστικοβούτυρο και ξηροί καρποί
Γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να ΜΕΙΩΣΟΥΝ τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας:
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχο γάλα
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Γενικά
Αλλάζοντας τη διατροφή σας μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικών εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Οι γιατροί συστήνουν στα υπέρβαρα άτομα που έχουν τάσεις ουρικής αρθρίτιδας να φτάσουν και να παραμείνουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος με μέτρια άσκηση καθημερινά και αυστηρότερο έλεγχο της πρόσληψης λιπαρών και θερμίδων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πως το ουρικό οξύ επηρεάζει την σεξουαλική λειτουργία των ανδρών