Oδηγίες προς τους γιατρούς σχετικά με το πιστοποιητικό υφιστάμενης επαγγελματικής κατάστασης

07-06-2019

Οδηγίες για τους ιατρούς αναφορικά με τη χορήγηση πιστοποιητικού υφιστάμενης επαγγελματικής κατάστασης από τις Περιφερειακές ενότητες, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Όπως διευκρινίζεται, οι ιατροί, οι οποίοι λόγω μετάβασής τους στην αλλοδαπή είναι απαραίτητο να λάβουν το πιστοποιητικό υφιστάμενης επαγγελματικής κατάστασης, θα υποβάλλουν την σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής ενότητας, η οποία τους έχει χορηγήσει την βεβαίωση/άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος και τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας, εφόσον είναι ειδικευμένοι ιατροί, με την προϋπόθεση ότι δραστηριοποιούνται ή διαμένουν στην ίδια πόλη που εδρεύει η οικεία Περιφερειακή ενότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση υποβάλλεται η αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Εάν όμως ο ιατρός επιθυμεί, ενώ δεν δραστηριοποιείται και δεν διαμένει στην ίδια πόλη που εδρεύει η οικεία Περιφερειακή ενότητα, του παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλει τη σχετική αίτηση όχι στον Π.Ι.Σ, αλλά στην οικεία Περιφερειακή ενότητα για να λάβει το πιστοποιητικό υφιστάμενης επαγγελματικής κατάστασης.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στον ιατρό με την προϋπόθεση ότι στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής ενότητας που θα απευθυνθεί τηρείται πλήρης ο φάκελός του στον οποίο εμπεριέχεται βεβαίωση/άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και τίτλος ειδικότητας, στην περίπτωση ειδικευμένου ιατρού.

Σε διαφορετική περίπτωση το πιστοποιητικό υφιστάμενης επαγγελματικής κατάστασης δηλ. στην περίπτωση που διαφορετικές Περιφερειακές ενότητες έχουν εκδώσει την βεβαίωση/άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και τον τίτλο ειδικότητας ( για ειδικευμένο ιατρό) και καμία εξ αυτών δε τηρεί στο αρχείο της πλήρη τον φάκελο του ιατρού, τότε απαραίτητα θα απευθύνεται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Τα παραπάνω ισχύουν αντίστοιχα και για τους Οδοντιάτρους, οι οποίοι, αν παραστεί ανάγκη θα υποβάλλουν την αίτησή τους στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.