Πρόωρη γήρανση: Αυτά είναι τα 5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

10-06-2019

Όταν σκεφτόμαστε τη γήρανση το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι ρυτίδες. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. H υπεριώδης ακτινοβολία, το άγχος, το κάπνισμα, η διατροφή και ο τρόπος ζωής, συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία γήρανσης που μπορεί να φανεί και με άλλους τρόπους εκτός από τις γραμμές στο πρόσωπο μας.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη νεανική όψη της επιδερμίδας σας. Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν την πρόωρη γήρανση και τι πρέπει να προσέξετε;

Ποια είναι όμως τα 5 σημάδια που μαρτυρούν πρόωρη γήρανση;

Καφέ κηλίδες:
Μπορεί να προστατεύστε το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά το υπέρυθρο και το υψηλής ενέργειας φως που εκπέμπει το τηλέφωνο σας, μπορεί επίσης να αφήσει το σημάδι του στο πρόσωπό σας. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα μήκη κύματος του ορατού φωτός, ειδικά του μπλε φωτός, που εκπέμπεται από τους υπολογιστές, τις τηλεοράσεις, τις ταμπλέτες, τα smartphones και ακόμη και κάποιους εσωτερικούς λαμπτήρες, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση κηλίδων.

Ξηροδερμία:
Ο ήλιος, το κάπνισμα και το άγχος, είναι πιθανό να ευθύνονται για την ξηροδερμία. Για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και ενυδατωμένο, εφαρμόστε συστατικά που ενυδατώνουν όπως το λάδι καρύδας και τα κεραμίδια. Μία ενυδατική μάσκα μία φορά την εβδομάδα μπορεί να κρατήσει το δέρμα ενυδατωμένο, επιτρέποντας στις αντιγηραντικές δραστικές ουσίες να δράσουν καλύτερα.

Ρυτίδες:
Αν αρχίζετε να παρατηρείτε ξαφνικά ρυτίδες στο πρόσωπο σας που δεν υπήρχαν πριν, θυμηθείτε ότι η διατροφή μπορεί να ευθύνεται για το πρόβλημα. Κάνοντας τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση ρυτίδων. Η βιταμίνη C καταπολεμά τις βλάβες από την UV ακτινοβολία, οι πολυφαινόλες «επισκευάζουν» το κατεστραμμένο δέρμα και ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε δρουν ως αντιοξειδωτικά. Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και η προσθήκη τους στη διατροφή σας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από την εμφάνιση ρυτίδων.

Λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια:
Οι λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι το δέρμα σας αρχίζει να γερνάει πρόωρα. Καθώς μεγαλώνετε, η ανανέωση των κυττάρων αρχίζει να επιβραδύνεται και η εξωτερική στιβάδα του δέρματος πυκνώνει. Για να ενισχύστε το κολλαγόνο, το οποίο μπορεί να γεμίσει αυτές τις γραμμές, χρησιμοποιήστε προϊόντα που περιέχουν συστατικά, όπως είναι τα πεπτίδια και τα βλαστοκύτταρα.

Κηλίδες:
Η γήρανση του δέρματος θα συμβεί αναπόφευκτα, αλλά ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτεροι από ότι είστε. «Καθώς μπαίνουμε στα 30, αρχίζουμε να βλέπουμε τις σωρευτικές επιπτώσεις της ζημίας από τον ήλιο, συμπεριλαμβανομένων των κηλίδων», λέει η δερματολόγος Whitney Bowe.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γήρανση: Οι επιστήμονες κατάφεραν να την αναστρέψουν