“Φάουλ” από την ΟΕΝΓΕ: Δεν θέλει παιδοψυχιατρική κλινική εφήβων στο “Ασκληπιείο” της Βούλας…

10-06-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Πολύ θα επιθυμούσαμε να γνωρίζουμε ποιον εξυπηρετεί και τα αιτήματα ποίου και ποίων προωθεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία είχε τη φαεινή ιδέα να εκδώσει την Δευτέρα 10 Ιουνίου μία λίαν αμφιλεγόμενη ανακοίνωση, με την οποία ζητεί… να μη δημιουργηθεί παιδοψυχιατρική κλινική εφήβων στο νοσοκομείο της Βούλας “Ασκληπιείο”!

Συζήτησε με τους παιδοψυχιάτρους του “Ασκληπιείου” η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ; Σκέφτηκε τι θα σημάνει για το ορατό μέλλον η παρεμπόδιση της δημιουργίας παιδοψυχιατρικής κλινικής εφήβων στο “Ασκληπιείο”; Γνωρίζει η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ ποια είναι η θέση του διευθυντή παιδοψυχιάτρου του ιδρύματος Δημήτρη Γεωργιάδη;

Σε μία εποχή, κατά την οποία παρατηρείται και υπογραμμίζεται με ιδιαίτερη έμφαση η δραματική ανεπάρκεια και έλλειψη παιδοψυχιατρικών κοινοτικών δομών στη χώρα μας, και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πανελληνίου παιδοψυχιατρικού συνεδρίου, η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ υποπίπτει σε ένα ακατανόητο όσο και λίαν επικίνδυνο “φάουλ”, το οποίο ελπίζουμε όλοι μας να μην έχει την παραμικρή επίπτωση στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία της πολύτιμης παιδοψυχιατρικής κλινικής εφήβων στο “Ασκληπιείο” της Βούλας…

Ολόκληρη η επίμαχη ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής:

“Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο προωθούμενο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για δημιουργία Παιδοψυχιατρικής Μονάδας Εφήβων Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Οξέων Περιστατικών στο Ασκληπιείο Βούλας, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές.

Οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και έχουν επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο του Υπουργείο Υγείας τόσο για την ασφάλεια και την υγεία των εφήβων όσο και των εργαζόμενων αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των τραγικών ελλείψεων στον τομέα της παιδοψυχιατρικής περίθαλψης, π.χ. στην Αττική υπάρχουν μόλις 10 κλίνες για την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των εφήβων, αλλά θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νοσηλευτικού περιβάλλοντος κακοποιητικού, τόσο για τους ασθενείς – εφήβους, όσο και για τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Κτιριολογικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας προβλέπει για τη δημιουργία ψυχιατρικού τμήματος παιδιών ή εφήβων 7 κλινών, χώρο νοσηλείας με ελάχιστο συνολικό εμβαδό 445 m2, με ελάχιστο εμβαδό για κάθε δίκλινο θάλαμο 16 m2, χώρο εστίασης 30 m2, κουζίνα 12 m2, νοσηλευτική στάση με ελάχιστο εμβαδό 12 m2, θέλουν να στοιβάξουν 7 έφηβους ασθενείς μαζί με τους εργαζόμενους σε μόλις 87 m2.

Αντί για την πλήρη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία του τμήματος με μόλις 12 νοσηλευτές, κάτω από το όριο ασφαλείας για μία Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Οξέων Περιστατικών.

Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο Ασκληπιείο Βούλας, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων δεν ικανοποιείται με εμβαλωματικές, αποσπασματικές λύσεις.

Έχουμε χρέος σαν επιστήμονες, σα γιατροί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ασθενών μας. Δεν τα διαπραγματευόμαστε. Δεν ανεχόμαστε 16χρονα παιδιά να νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές κλινικές ενηλίκων, καταλύοντας κάθε έννοια αξιοπρέπειας και θεραπευτικής προσέγγισης, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών υγείας. Δε δεχόμαστε οι ανάγκες έφηβων ασθενών, τα δικαιώματα μας να συνθλίβονται στη μέγγενη του κόστους οφέλους.

Διεκδικούμε:

Να δημιουργηθεί άμεσα Παιδοψυχιατρική Μονάδα Εφήβων Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Οξέων Περιστατικών, χωρίς εκπτώσεις στις προδιαγραφές, την ασφάλεια και τη στελέχωση. Αυτό που χρειάζεται είναι μια δομή σύγχρονη, μια δομή αληθινά θεραπευτική, όχι ένα ακόμη άσυλο.

Κόντρα στη λογική του μικρότερου κακού, στο δηλητήριο των μειωμένων απαιτήσεων.

Σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων διαχρονικά που θεωρούν ότι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας καλής ποιότητας, είναι δαπανηρές και κόστος που πρέπει να συμπιεστεί…

Συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο, απολύτως δωρεάν σύστημα υγείας με σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχικής υγείας με έμφαση στις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες των παιδιών και των εφήβων”…