Μετά τα διαγνωστικά στο χορό των κινητοποιήσεων φυσικοθεραπευτές και ιδιωτικές κλινικές

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας. Μετά τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα οποία έχουν εξαγγείλει «λουκέτο» διαρκείας για τις μονάδες τους, στο “χορό των κινητοποιήσεων” μπαίνουν και οι φυσικοθεραπευτές καθώς και οι ιδιωτικές κλινικές. Πιο αναλυτικά,

Οι φυσικοθεραπευτές αναστέλλουν την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από σήμερα έως και την Τετάρτη 12 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι για τον «εμπαιγμό της Κυβέρνησης, που από τη μια κρατάει κλειστό τον προϋπολογισμό των φυσικοθεραπειών και από την άλλη διευρύνει τον κατάλογο των παθήσεων που χρήζουν φυσικοθεραπείας».

Μάλιστα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ.

Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα μέτρα των rebate και claw-back που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 125.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές, «η ετήσια δαπάνη φυσικοθεραπείας έχει προσδιοριστεί – αυθαίρετα και καταχρηστικά – στα 68.000.000 € ετησίως, τη στιγμή που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – το 2015 η υποβληθείσα δαπάνη ήταν 91.675.120 €, το 2016 ήταν 96.144.021 €, το 2017 ήταν 95.777.131 €, ενώ το 2018 έχει αγγίξει τα 53.000.000 € μόνο για το πρώτο εξάμηνο».

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι για τους φυσικοθεραπευτές, ήταν ότι, ενώ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε (ΦΕΚ Β’ 4898/2018) η διεύρυνση των παθήσεων για τις οποίες δικαιολογείται η εκτέλεση συνεδριών φυσικοθεραπείας, η παράταση του χρόνου διενέργειας συνεχόμενων συνεδριών και η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας εφ’ όρου ζωής για παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, εντούτοις αυτά συνέβησαν χωρίς αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καθώς τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις αυτές θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και claw-back.

Συστράτευση με τα σωματεία ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Αλλά και  η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών αποφάσισε τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεων των σωματείων πρωτοβάθμιας περίθαλψης «για κατάργηση των ληστρικών μέτρων των Rebate and Claw Back που οδήγησε πολλούς συναδέλφους στην διακοπή λειτουργίας τους και τους υπολοίπους σε διακοπή τους επόμενους μήνες».

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να μην παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε εξωτερικούς ασθενείς από σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου και επ’αοριστον. Η ΠΕΙΚ ζητά επιπλέον την κατάργηση των 2 αυτών καταστροφικών μέτρων και στην νοσηλευτική περίθαλψη καθώς και την μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 6% στον οποίο είναι ενταγμένα τα φάρμακα.

In this article