Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για τη λαθροχειρία υπέρ των διαγνωστικών κέντρων…

δόντια
14-06-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Με μία ήπια και ευγενική ανακοίνωση διαμαρτύρεται την Παρασκευή 14 Ιουνίου η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) για την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να αφαιρέσει 30 εκατ. ευρώ από τα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν προϋπολογισθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής περίθαλψης για τα παιδιά της χώρας μας για το 2019. Το εν λόγω ποσό δίδεται τελικώς στους εργαστηριακούς γιατρούς, τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων και τους φυσικοθεραπευτές…

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΟΟ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Απαράδεκτη θεωρεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) την πρόταση του υπουργείου Υγείας προς τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, των εργαστηριακών ιατρών και φυσικοθεραπευτών για αφαίρεση του κονδυλίου που θα αφορούσε την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών της χώρας προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τους εν λόγω κλάδους κατά 30 εκατ. ευρώ για το 2019.

Τα μέλη της ΕΟΟ εκφράζουν την αγωνία τους με τη συγκεκριμένη πρόταση και τονίζουν ότι το πρόγραμμα οδοντιατρικής πρόληψης που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει του χρόνου πρέπει να πραγματοποιηθεί, καθώς θα αντιμετώπιζε χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες, οι οποίες αφορούν τη στοματική υγεία των παιδιών. Ουδείς, ούτε καν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει το ηθικό δικαίωμα να αφαιρέσει αυτή την ευκαιρία από την ευάλωτη και ευαίσθητη αυτή κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού”.