Ύπνος: Μπορεί να σώσει απο την καρδιοπάθεια

18-06-2019

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει το πόσο αναγκαίος είναι ο ύπνος για την σωστή λειτουργία του οργανισμού του. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως όσοι κοιμούνται επαρκή αριθμό ωρών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο, όπως η καρδιοπάθεια και οι μεταβολικές διαταραχές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cape Town ανέλυσαν 7 προηγούμενες έρευνες που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν παρεμβάσεις επιμήκυνσης του ύπνου – από 3 ημέρες έως 6 εβδομάδες – για να αυξήσουν τη διάρκεια ύπνου σε ενήλικες. Οι έρευνες συμπεριέλαβαν 138 ανθρώπους που ήταν υγιείς, υγιείς που κοιμούνταν λίγο, υπέρβαρους που κοιμούνταν λίγο ή πάσχοντες από προϋπέρταση ή υπέρταση που κοιμούνταν λίγο.
Οι συμμετέχοντες επιμήκυναν το συνολικό χρόνο ύπνου από 21 έως 177 λεπτά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sleep Research.
Ο επικεφαλής της έρευνας Rob Henst και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσοι κοιμούνταν επιπλέον ώρες, είχαν καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειωμένη όρεξη για αλμυρές και γλυκές τροφές, μικρότερη κατανάλωση ζάχαρης σε καθημερινή βάση και χαμηλότερο ποσοστό καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης από πρωτεΐνες.

Η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Ο Henst δήλωσε ότι με βάση τις ενδείξεις, το να κοιμάται κάποιος λιγότερο από 7 ώρες συνδέεται με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο.
«Είναι εκπληκτικό που τόσο λίγες έρευνες έχουν εξετάσει αν η παράταση της διάρκειας του ύπνου μπορεί να μειώσει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το να κοιμάται κάποιος περισσότερο, ωφελεί την υγεία της καρδιάς του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Η τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα παχαίνει τις γυναίκες