Εξυπνάδα: 7 εκφράσεις που δεν λένε ποτέ οι έξυπνοι άνθρωποι

20-06-2019

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε οι πιο έξυπνοι στην παρέα μας ή στην οικογένεια μας. Είμαστε όμως; Υπάρχουν ενδείξεις για να μας κάνουν να καταλάβουμε εάν αυτός που έχουμε απέναντι μας είναι έξυπνος ή όχι. Μια από αυτές είναι ο τρόπος που μιλάει και εκφράζεται.

Αυτές είναι ιο 7 εκφράσεις που δεν θα ακούσετε ποτέ από τα χείλη ενός πραγματικά έξυπνου ανθρώπου.

1) «Να κάνω μια χαζή ερώτηση;»
Καμία ερώτηση δεν είναι χαζή. Καμία απορία δεν είναι ανόητη. Με αυτή τη φράση, καταφέρνετε να υποβαθμίσετε τον εαυτό σας και δείχνετε την περιορισμένη εκτίμηση που τρέφετε για αυτόν. Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση και νιώθουν σιγουριά για τον εαυτό τους δεν ξεστομίζουν ούτε μια αστείο τέτοιες εκφράσεις.

2) «Δεν φταίω εγώ»
Μια έκφραση που δείχνει «άγουρη» ικανότητα έκφρασης. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, μια τέτοια έκφραση δείχνει άτομο ανώριμο, που δεν νιώθει μέρος της ομάδας και αποφεύγει τις ευθύνες.

3) «Δεν είναι δίκαιο!»
Aν πιστεύετε ότι κάτι που σας συμβαίνει δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σας και τα θέλω σας -και είναι απόφαση κάποιου άλλου-, τότε αντί απλά να πείτε ότι «δεν είναι δίκαιο», παραθέστε με ηρεμία την άποψή σας εκφράζοντας αυτό που πιστεύετε ότι θα ήταν πιο δίκαιο για εσάς.

4) «Είμαι πολύ έξυπνη!»
Μια τέτοια έκφραση το μόνο που εκφράζει είναι ανάγκη επιβεβαίωσης και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αν κάποιος νιώθει πραγματικά σίγουρος για τις διανοητικές του ικανότητες, δεν έχει την ανάγκη να αυτοαποκαλείται «έξυπνος».

5) «Δεν μπορώ να το κάνω»
Μια τέτοια έκφραση δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και ελλιπή εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, μια τέτοια έκφραση μαρτυρά απροθυμία. Μπροστά σε ένα δύσκολο task, η φράση «Θα προσπαθήσω» ακούγεται καλύτερη.

6) Φαίνεσαι ωραίος-α για την ηλικία σου/ κουρασμένη/ ότι πήρες κιλά
Φράσεις με χαρακτηρισμούς, ακόμα κι αν έχουν θετική πρόθεση, δέον θα ήταν να αποφεύγονται. Ποτέ δεν ξέρετε πώς μπορούν να εκληφθούν από τους άλλους. Ενα απλό «Τι κάνεις;» αρκεί.

7) «Δεν με ενδιαφέρει»
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, αυτή η φράση υποδηλώνει ανωριμότητα. Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρει το θέμα που τίθεται προς συζήτηση, ή η γνώμη των άλλων, μπορείτε να εκφράσετε την αποστασιοποίησή σας με πιο ήπιο και διαλλακτικό τρόπο. Κανένας άνθρωπος με ταλέντο στην επικοινωνία δεν εκφράζει δημόσια την αδιαφορία του για ένα θέμα που έχει τεθεί προς συζήτηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εξυπνάδα: Αυτά είναι τα 10 σημάδια πως είστε πιο έξυπνοι απ’ όσο νομίζατε (βίντεο)