Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η πρόληψη και η φροντίδα των χρονίως πασχόντων

21-06-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του πρωθυπουργού ή του κυβερνητικού κόμματος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά το απόγευμα της Παρασκευής 21 Ιουνίου το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., το οποίο αναπτύσσεται σε 16 πυλώνες – θεματικές, μεταξύ των οποίων και η Υγεία.

Η ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η πρόσληψη 1.500 ειδικευομένων νοσηλευτών ετησίως για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ της χώρας μας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία, όπως το παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, στην Αθήνα.

Οι σχετικές κυβερνητικές παρεμβάσεις της Ν.Δ. για την Υγεία αφορούν επτά βασικά σημεία:

  1. Καθιέρωση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες ενημερώνονται με SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και παραπέμπονται αυτόματα σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές. Η αρχή γίνεται με τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.
  2. Επεκτείνεται η διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιερώνεται ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για ευαίσθητες ομάδες (ανάπηροι, πολίτες άνω των 65 ετών) και η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ανάπηροι, καρκινοπαθείς).
  3. Παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού.
  4. Ενισχύονται τα νοσοκομεία με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως, με απόκτηση ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο. Προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων και καλύπτονται σε βάθος τετραετίας όλες οι οργανικές θέσεις.
  5. Εισάγεται το επαγγελματικό management στα δημόσια νοσοκομεία.
  6. Αξιοποιείται παντού η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα, με αξιοποίηση τηλεϊατρικής, ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας, τηλεφωνική γραμμή 24ωρης ιατρικής υποστήριξης και καθοδήγησης από ειδικούς.
  7. Εφαρμόζεται άμεσα και πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος, αρχής γενομένης από την ίδια τη Βουλή.