Χρήστος Κουϊμτσίδης: Ο νέος Εθνικός Συντονιστής για τα ναρκωτικά δίνει την πρώτη του συνέντευξη στο Healthview

26-06-2019

H πρώτη συνέντευξη του Εθνικού Συντονιστή για τα ναρκωτικά, ψυχιάτρου κου Χρήστου Κουϊμτσίδη, σήμερα στο Healthview αποκλειστικά και με αφορμή και ευκαιρία την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Ο κος Κουϊμτζίδης ανάλαβε αυτό τον κρίσιμο ρόλο, έπειτα από πρόταση που δέχθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό λίγους μήνες πριν.

Με αποσκευές βαριές από τη Μεγάλη Βρετανία, που περιέχουν τόσο κλινικό έργο, όσο και ακαδημαϊκούς τίτλους, αλλά και με εμπειρία από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που στην Ελλάδα θεωρείται ακόμη και με τις σημερινές δυσκολίες του, ως πρότυπο και εξελιγμένο, ο πρώην εκπρόσωπος των ψυχιάτρων του Λονδίνου, καλείται ερχόμενος εδώ, να αποδείξει ότι μπορεί σχεδόν να τετραγωνίσει τον κύκλο. Πρέπει λοιπόν πρώτον, να λειτουργήσει ως ρυθμιστής-διαμεσολαβητής, στο ανταγωνιστικό τοπίο των διαφόρων κέντρων απεξάρτησης, δεύτερον να συνδιαλλάξει απόψεις και προθέσεις με τις πολυσχιδείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο, και τρίτον και σημαντικότερο, να συνεργασθεί με την Πολιτεία για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης, που θα έχει σταθερότητα συνέχεια και συνέπεια.

Ο νέος Εθνικός Συντονιστής, ίσως και με μια δόση βρετανικού φλέγματος, χαρακτηρίζει γενναιόδωρο το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας, και καταθέτει τους προβληματισμούς του, σχετικά με το διαχωρισμό που κάνουμε στην Ελλάδα, μεταξύ στεγνών και μη στεγνών προγραμμάτων. Υπογραμμίζει το πρόβλημα του αλκοόλ, που στην Ελλάδα μάλλον το υποτιμάμε, και υποστηρίζει, ότι και τα φαρμακεία της γειτονιάς, θα μπορούσαν να συμβάλλουν υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, στον πόλεμο κατά των εξαρτήσεων. Τέλος, σχετικά με την κάνναβη για τη φαρμακευτική χρήση της οποίας, γίνεται τόσος λόγος, ο ίδιος, θεωρεί ότι υπάρχει επιστημονικό πεδίο ερευνών ευρύ, και προσθέτει. “Ή θα βάλουμε το νερό στο αυλάκι ΄ή αλλιώς θα έχουμε από αλλού πλημμύρα”.

Του ευχόμαστε να τα καταφέρει, και να συμβάλει για να μπει το νερό στο αυλάκι, όχι μόνο για την κάνναβη αλλά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ουσιών, γιατί για αρκετούς ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας, χωρίς ενίοτε καν να το γνωρίζουμε, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου βιολογικού αλλά και κοινωνικού. Αν μη τι άλλο, ο νέος Εθνικός Συντονιστής, φαίνεται άνθρωπος που τείνει ευήκοα ώτα, και αυτό από μόνο του, μπορεί να μην είναι επαρκή συνθήκη, είναι όμως οπωσδήποτε αναγκαία. 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Χρήστος Κουϊμτσίδης Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά: Το ελληνικό σύστημα υγείας θέλει να είναι γενναιόδωρο