Πέντε πράγματα που κάνετε καθημερινά και σκοτώνουν την όρεξη σας για σεξ

26-12-2016

«Γιατί δεν έχω όρεξη για σεξ;». Αυτό το ερώτημα μπορεί να βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές φορές το μυαλό μας πάει στις πιο παράξενες αιτίες. Κι όμως… υπάρχουν μικρές απλές συνήθειες που μπορεί να σκοτώνουν τη λίμπιντο μας. Ποιες είναι αυτές;
Πίνετε πολύ αλκοόλ
Μπορεί το αλκοόλ να μας χαλαρώνει και να μας κάνει πιο ευδιάθετους. Είναι όμως και μία από τις βασικές αιτίες που ίσως έχουμε μειωμένη όρεξη για σεξ. Αν πιούμε παραπάνω από ένα, δυο ποτηράκια τότε το αποτέλεσμα μπορεί να να είναι το ακριβώς αντίθετο από το ποθητό. Στους άντρες το αλκοόλ μειώνει την στύση του πέους ενώ στις γυναίκες μειώνει την σωστή λίπανση του κόλπου.
 Κακή στάση σώματος
Στις ημέρες μας οι περισσότεροι κάνουμε καθιστική εργασία και ζωή. Περνώντας καθημερινά κατά μέσο όρο 9 ώρες μπροστά από οθόνες υπολογιστών, smartphones και τηλεοράσεις, εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο από την ακινησία/απραξία όχι μόνο τη σπονδυλική σας στήλη, αλλά και τη σεξουαλική σας ορμή. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Health Psychology έδειξε ότι η κακή στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε “ρηχή” αναπνοή που μας αφαιρεί και την όρεξη μας για σεξ.
Περιττά κιλά
Οι περισσότεροι έχουμε παραπάνω κιλά επάνω μας. Η παχυσαρκία όμως μπορεί να κάνει κακό και στην σεξουαλική μας διάθεση. Και αυτό γιατί η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την καρδιαγγειακή υγεία, την χαμηλή αυτοεκτίμηση και την χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αυτό μας επηρεάζει και ψυχολογικά. Από σωματικής πλευράς, η σεξουαλική διάθεση των παχύσαρκων αντρών επηρεάζεται επειδή το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά στα αγγεία και δεν βοηθάει στην επαρκή στύση. Συγκεκριμένα τα περιττά κιλά επηρεάζουν το ενδοθήλιο -το λεπτό στρώμα των κυττάρων στο εσωτερικό των αιμοφόρων και των λεμφικών αγγείων.
Κακή στοματική υγιεινή
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, οι άνδρες με ουλίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν κακή στύση στυτική δυσλειτουργία. Η χρόνια φλεγμονή, όπως συμβαίνει σε άνδρες με ουλίτιδα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αγγεία του αίματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα.
Αυξημένο στρες
Αυτό πάλι επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες. Όταν είμαστε αγχωμένες ο οργανισμός παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τον ύπνο. Το άγχος είναι αναμφισβήτητα μια ψυχολογική αιτία για χαμηλή σεξουαλική ορμή.