Εγκεφαλικό: Η υπερβολικά χαμηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο

04-07-2019

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η χαμηλή χοληστερίνη είναι καλή. Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η υπερβολικά χαμηλή “κακή” χοληστερίνη μπορεί ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν σε βάθος εννέα ετών 96.043 άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού, εμφράγματος ή καρκίνου στην αρχή της έρευνας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Ο επικεφαλής της μελέτης Σιάνγκ Γκάο και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσοι συμμετέχοντες είχαν επίπεδο «κακής» χοληστερίνης μεταξύ 70 και 99, είχαν παρόμοιο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, για όσους όμως είχαν LDL κάτω του 70, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος. Για παράδειγμα, άνθρωποι με LDL κάτω του 50, είχαν κατά μέσο όρο 169% μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού σε σχέση με όσους είχαν «κακή» χοληστερίνη από 70 έως 99.

«Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη διατροφή, το μέτρο και η ισορροπία είναι το κλειδί και για το επίπεδο της χοληστερίνης LDL. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει στο ένα ή στο άλλο άκρο, δηλαδή να έχει πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό επίπεδο. Ιδίως αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό λόγω οικογενειακού ιστορικού ή παραγόντων κινδύνων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καλά θα κάνει να δώσει έξτρα προσοχή στα επίπεδα της LDL», δήλωσε ο δρ Γκάο.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι σπανιότερα σε σχέση με τα ισχαιμικά, σε αναλογία περίπου ένα προ δέκα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκεφαλικό: Αυτά είναι τα σημάδια που μας σώζουν