Tοπ 5 φρούτα για να αυξήσετε το βάρος σας!

09-07-2019

Για πολλούς η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ο επιθυμητός στόχος πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η επίτευξή του δεν είναι απλή υπόθεση, και σίγουρα τα φρούτα δεν είναι η πρώτη ομάδα τροφίμων που έρχεται στο μυαλό κάποιου. Όμως, η περιεκτικότητά τους σε ενέργεια συμβάλλει στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Ιδιαίτερα εάν κάνετε τις σωστές επιλογές!

Φρούτα ή ο ιδανικός τρόπος να αυξήσετε το βάρος;

Εάν μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πέντε χαρακτηριστικά των ιδανικών τροφίμων για την αύξηση βάρους, τότε τα φρούτα τα συγκεντρώνουν όλα!

  • Μπορούν να καταναλωθούν σαν σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!
  • Ενσωματώνονται σε κάθε γεύμα, από το πρωινό, μέχρι τη σαλάτα και το κρέας στο wok.
  • Περιέχουν «καλές θερμίδες», δηλαδή ενέργεια σε συνδυασμό με πολλές ακόμα βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Αμέτρητοι συνδυασμοί τροφίμων μπορούν να προκύψουν με τα φρούτα, για να μην τα απολαύσετε ποτέ σκέτα.
  • Μετατρέπονται εύκολα σε δροσιστικούς χυμούς, γιατί ως γνωστόν τα ροφήματα καταναλώνονται πολύ πιο γρήγορα.

Παρότι όλα τα φρούτα ανεξαιρέτως συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού, ορισμένα εξ αυτών περιέχουν περισσότερη ενέργεια. Ποια είναι όμως αυτά;

Αβοκάντο

Το «βούτυρο των φρούτων» όπως το ονομάζουν πολλοί, περιέχει περίπου 160 θερμίδες ανά μισό αβοκάντο (100g). Εκτός όμως από την ενέργεια που αποδίδει, είναι γεμάτο μονοακόρεστα λιπαρά, παρόμοια με εκείνα που θα βρείτε στο φημισμένο ελαιόλαδο. Μπορείτε να το καταναλώσετε σκέτο με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο, να το συνδυάσετε με λίγη φέτα, να το προσθέσετε στη σαλάτα ή στο  smoothie.

Σύκα

Ένα μέτριο σύκο έχει περίπου 40 θερμίδες. Ποιος όμως μπορεί να φάει μόνο ένα; Επειδή η απάντηση  είναι “κανένας”, τρία με τέσσερα σύκα θα σας δώσουν αρκετή ενέργεια και πολλές φυτικές ίνες για τη λειτουργία του εντέρου. Για ένα ενισχυμένο σνακ, συνδυάστε τα με μία κουταλιά αρωματικό μέλι και ξηρούς καρπούς. Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να τα απολαύστε και αποξηραμένα.

Μπανάνες

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα, καθώς τις συνοδεύει η φήμη του φρούτου με τις πολλές θερμίδες. Μία μέτρια μπανάνα έχει 120 θερμίδες, αλλά και σημαντικές ποσότητες καλίου και μαγνησίου. Τα δύο τελευταία είναι απαραίτητα στοιχεία για την καλή υγεία του μυϊκού συστήματος, η αύξηση του οποίου αποτελεί συχνό στόχο όσων προσπαθούν να αυξήσουν το βάρος τους.

Σταφύλια

Ένα φλιτζάνι ρώγες σταφυλιών αντιστοιχεί σε 60 θερμίδες ενέργειας. Το πλεονέκτημά τους είναι πως διευκολύνουν το τσιμπολόγημα, συνήθεια που αν μη τι άλλο ωφελεί όσους θέλουν να αυξήσουν το βάρος τους. Φυσικά, η περιεκτικότητα των κόκκινων σταφυλιών στη θρεπτική ουσία ρεσβερατρόλη, τα κατατάσσει στη λίστα με τα τρόφιμα που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία σας. Δοκιμάστε να τα βάλετε στην κατάψυξη, για να τα απολαύσετε δροσερά και τραγανά!

Αποξηραμένα φρούτα

Όλα τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, σακχάρων, αλλά και συστατικών όπως τα «δυσεύρετα» σε φυτικές τροφές, ασβέστιο και σίδηρο. Συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους καθώς μία χούφτα σταφίδες περιέχει 85 θερμίδες, ενώ μπορεί να «χωρέσει» στη σαλάτα, στο γιαούρτι, στα δημητριακά ή στους ξηρούς καρπούς.

Κλείνοντας θυμηθείτε πως το σώμα χρειάζεται καθημερινά δεκάδες διατροφικά συστατικά, τα οποία εξασφαλίζονται από την ποικιλία στη διατροφή. Δίνοντας έμφαση στα παραπάνω, μην αγνοήσετε πόσο σημαντικά είναι όλα τα υπόλοιπα φρούτα κάθε εποχής. Ακόμη και εάν δεν σας δίνουν τις μέγιστες δυνατές θερμίδες, φημίζονται συνολικά για τη διατροφική τους αξία! 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com