ΕΟΦ: Όλο και περισσότερα τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά

Φάρμακα
22-07-2019

Αυξάνεται δραματικά η λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη στη χώρα μας και για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές. Σύμφωνα με νεότερη απόφαση της διοίκησης του ΕΟΦ, στη λίστα στην οποία ήδη περιλαμβάνονται δεκάδες φάρμακα που έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, εντάσσονται πέντε ακόμη σκευάσματα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση «είναι άμεσα εφαρμοστέα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων». Υπενθυμίζεται δε ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.

«Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη», υπογραμμίζει ο ΕΟΦ.

Επιπλέον, όπως σημειώνει, ο ΕΟΦ ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κατάλογο των φαρμακευτικών προϊόντων που είναι σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση μέσω της ιστοσελίδας του (http://www.eof.gr/web/guest/eparkeia).

Και καταλήγει: Εφεξής όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών απαγορεύονται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης) οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση προκειμένου να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασθενών πρωτίστως στη χώρα μας και η προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα.