ΠΟΑμΣΚΠ: Εξαντλημένο το πλαφόν των απεικονιστικών εξετάσεων στα περισσότερο διαγνωστικά

24-07-2019

«Έκλεισε» το πλαφόν των απεικονιστικών εξετάσεων με τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβασή τους στις απαραίτητες εξετάσεις. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαντλήσει ήδη το όριο εξέτασης ανά απεικονιστικό μηχάνημα.

Με επιστολή της προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της «για την εφαρμογή από 1/7/2019 της απόφασης 553 του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ (της συνεδρίασης 556/23-4- 2019) που αφορά την κατηγοριοποίηση συστημάτων Μαγνητικής & Αξονικής Τομογραφίας». Όπως αναφέρει, «δεν έχουν παρέλθει ούτε 3 εβδομάδες από την ισχύ της συγκεκριμένης απόφασης και τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαντλήσει ήδη το όριο εξέτασης ανά απεικονιστικό μηχάνημα».

Σημειώνει δε ότι η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση που οριστικοποιεί την διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης καθώς είναι η μόνη στην οποία είναι ορατές οι περιοχές του ΚΝΣ που έχουν προσβληθεί από την πάθηση. Κάθε πάσχοντας από Πολλαπλή Σκλήρυνση απαραίτητα προχωρά σε μαγνητική εξέταση (εγκεφάλου, ΑΜΣΣ και ΘΜΣΣ) κάθε έτος για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου ή και συχνότερα εάν το συστήσει ο θεράπων ιατρός ή υπάρχει σημαντικό επεισόδιο με επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς, τονίζει.

«Πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα μας ενημερώνουν πως ταλαιπωρούνται προκειμένου να βρουν διαθέσιμο μηχάνημα για τις μαγνητικές εξετάσεις τους, αφού στις περισσότερες δημόσιες δομές είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούν ή έχουν πολύμηνη αναμονή για ραντεβού, ενώ μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα πρέπει να κάνουν μεγάλη αναζήτηση ανάμεσα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να βρουν μαγνητικό τομογράφο που δεν έχει καλύψει το όριο μηνιαίων εξετάσεων», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Και συνεχίζει: Πολύ συχνά δε, είναι αναγκασμένοι να προβούν στην καταβολή ολοκλήρου του αντίτιμου της απεικονιστικής εξέτασης προκειμένου να την εκτελέσουν άμεσα γιατί ο θεράπων ιατρός χρειάζεται την πληροφόρηση για την ενεργότητα της νόσου για να προχωρήσει σε θεραπευτικές αποφάσεις. Με βάση το κρατικό τιμολόγιο, μία μαγνητική εξέταση κοστίζει €236,95, ποσό απαγορευτικό για μεγάλη κατηγορία ασθενών που θα αναγκαστούν να μην προχωρήσουν στην εξέταση εάν χρειάζεται να επιβαρυνθούν όλο το κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία καλεί την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «να τροποποιήσετε άμεσα την ανωτέρω απόφαση και να φροντίσετε να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν προς εξυπηρέτηση των πολιτών».