Ελλάδα και Ρουμανία οι χώρες στις οποίες φέτος έχουν καταγραφεί κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου

29-07-2019

Ένα στα δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν πέντε νέα περιστατικά του ιού, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε 10. Από αυτούς τους ασθενείς, 7 έχουν πάρει εξιτήριο και 3 παραμένουν για νοσηλεία σε νοσοκομεία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό για το έτος 2019 –και για την ακρίβεια από τον Ιούνιο που ξεκίνησε η καταγραφή των κρουσμάτων για φέτος.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 63έτη (εύρος: 52-77ετών). Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί εντοπίστηκαν σε Πιερία (Δήμος Κατερίνης), Ξάνθη (Δήμος Τοπείρου), Καβάλα (Δήμος Νέστου), Λάρισα (Δήμος Λαρισαίων), Καρδίτσας (Δήμος Σοφάδων) και Ανατολικής Αττικής (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος).

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 2019, έως τις 18/07/2019, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγραφεί σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Κρούσματα και σε ζώα

Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2019, έως τις 25/07/2019, έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, το ένα σε οικισμό του Δήμου Αβδήρων της Π.Ε. Ξάνθης, και το άλλο σε οικισμό του Δήμου Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.