Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα καλοκαιρινά φρούτα!

05-08-2019

Βρσικόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όλα τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πλέον στη διάθεσή σας! Το κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του χρώμα, άρωμα, γεύση και διατροφική αξία. ‘Όμως, όλα μαζί φροντίζουν την υγεία και την ευεξία του οργανισμού σας.

Ροδάκινα & Νεκταρίνια

Για πολλούς το έντονο χρώμα τους σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού. Οι κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις τους οφείλονται σε μία ομάδα φυσικών χρωστικών με το όνομα καροτενοειδή. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, λόγω της μίξης των φυτικών θρεπτικών συστατικών όπως το β-καροτένιο, η λουτείνη και η ζεαξανθίνη. Οι τελευταίες θωρακίζουν το δέρμα και τα μάτια από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.

  • Tip: Τα οφέλη των φυτοθρεπτικών συστατικών πολλαπλασιάζονται όταν τα ροδάκινα ψηθούν για να συνοδεύσουν μία σαλάτα ή ένα καλοκαιρινό γλυκό! 

Βερίκοκα

Μόλις ένα βερίκοκο σας “χαρίζει” το 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α. Εκείνη με τη σειρά της είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, της όρασης και του ανοσοποιητικού. Εκτός όμως από τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία, στα βερίκοκα θα βρείτε και μία ουσία με το όνομα ρουτίνη. Όταν η ρουτίνη καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, φαίνεται πως προστατεύει το νευρικό σύστημα από εκφυλιστικές παθήσεις (Alzheimer’s , Parkinson’s κ.α.).

  • Tip: Τα βερίκοκα δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή, γι αυτό επιλέξτε προσεκτικά στο μανάβη!

Βανίλιες

Ταξίδεψαν από τη μακρινή Κίνα στην Ευρώπη την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έκτοτε αποτελούν ένα από τα πλέον καλλιεργήσιμα φρούτα παγκοσμίως. Το κόκκινο χρώμα τους προδίδει την ύπαρξη ανθοκυανιδινών. Οι τελευταίες βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και “δίνουν ζωή” στην καρδιά σας! Φυσικά, από τις βανίλιες δεν λείπει η βιταμίνη C!

  • Tip: Οι βανίλιες περιέχουν πολλά φυσικά σάκχαρα και αποτελούν ιδανική επιλογή για μαρμελάδα, χωρίς την προσθήκη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης.

Κεράσια

Τα κεράσια έχουν μία φυσική γλυκύτητα, παρά τις λίγες θερμίδες που περιέχουν. Εκείνο που κάνει το φρούτο να ξεχωρίζει δεν είναι οι ποσότητες βιταμίνης C και φυτικών που περιέχουν, αλλά μία φυσική αντιαλλεργική ουσία με το όνομα κουερσετίνη. Το διατροφικό προφίλ των κερασιών τα καθιστά ιδανικές επιλογές για άτομα με ζάχαρο ή υψηλή χοληστερόλη, στα πλαίσια πάντα μίας ισορροπημένης διατροφής.

  • Tip: Τα κεράσια διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου 10 ημέρες. Πριν χαλάσουν, δοκιμάστε τα σε μία καλοκαιρινή σαλάτα! 

Καρπούζι

Είναι ο “σταρ» του Αυγούστου! Το καρπούζι έχει καταγωγή από την Αφρική. Σήμερα βέβαια καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, που χρειάζεται το σώμα για αντιοξείδωση και αντηλιακή προστασία. Με λίγες θερμίδες, αλλά πολύ νερό, σας δροσίζει και σας ενυδατώνει. Στο καρπούζι θα βρείτε διάφορα φυτικά συστατικά με ξεχωριστές ιδιότητες. Ένα από αυτά είναι το λυκοπένιο, που δίνει το κόκκινο χρώμα στα φρούτα και στα λαχανικά. Η ουσία αυτή προστατεύει τον προστάτη στους άνδρες. Επιπλέον, ένα ιδιαίτερο συστατικό του καπρουζιού με το όνομα L-κιτρουλίνη φαίνεται πως βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, άρα και στην αντοχή, των αθλητών.

Πεπόνι

Ανήκει στην ίδια βοτανική οικογένεια με το αγγούρι, Cucurbitaceae, είναι όμως ένα από τα πλέον γλυκά καλοκαιρινά φρούτα! Ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αλλά και σε διαλυτές φυτικές ίνες. Οι τελευταίες βοηθούν άτομα με υψηλά επίπεδα βλαβερής LDL χοληστερόλης, να ελέγξουν καλύτερα τα λιπίδια στο αίμα τους. Πρακτικά αυτό συμβαίνει διότι οι φυτικές ίνες απορροφούν σαν σφουγγάρι μέρος της χοληστερόλης, που κυκλοφορεί ελεύθερη στο σώμα.

  • Tip: Η κρεμώδης υφή του πεπονιού, το μετατρέπει σε ιδανικό συστατικό για smoothies! 

Σύκα

Σημαντικό κομμάτι της διατροφής των αθλητών κατά την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαιότητα, αλλά και το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας! Παρά τις φήμες πως παχαίνουν, δύο σύκα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από 25 γραμμάρια σοκολάτας. Η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη, κυρίως λόγω της πητκίνης. Η τελευταία ανήκει στην ομάδα των αδιάλυτων φυτικών ινών, που φροντίζουν την υγεία και την κινητικότητα του εντέρου.

  • Tip: Για περισσότερες φυτικές ίνες, προτιμήστε τα αποξηραμένα σύκα. 

Σταφύλια

Τα λόγια είναι περιττά για τα σταφύλια, που αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους, όμως η λίστα με τα οφέλη τους “δεν έχει τελειωμό”! Προστασία της καρδιάς, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, διαχείριση του ζαχάρου, πρόληψη της διαβητικής νευροπάθειας, ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη, αντιμετώπιση της ακμής, ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες έχουν τα σταφύλια. Συστατικό κλειδί είναι η ρεσβερατρόλη, και ο συνδυασμός αυτής με τις υπόλοιπες πολυφαινόλες των σταφυλιών.

  • Tip: Δοκιμάστε να βάλετε μερικά σταφύλια στην κατάψυξη, και πάρτε τα μαζί σας στην παραλία για ένα υγιεινό, δροσιστικό σνακ! 

Τα καλοκαιρινά φρούτα δίνουν ξεχωριστό τόνο στην καθημερινότητα, και στην υγεία σας! Απολαύστε ποικιλία από διαφορεικά φρούτα, για να εξασφαλίσετε όλα τα οφέλη που προσφέρει απλόχερα η καλοκαιρινή φύση! 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Enogieru AB, Haylett W, Hiss DC, Bardien S, Ekpo OE. Rutin as a Potent Antioxidant: Implications for Neurodegenerative Disorders. Oxid Med Cell Longev. 2018 Jun 27;2018:6241017.
Figueroa A et al. Influence of L-citrulline and watermelon supplementation on vascular function and exercise performance..Curr Opin Clin Nutr Metab Care. (2017).
Kelley DS et al. A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients. (2018)
Today's Dietitian. By Judith C. Thalheimer, RD, LDN. Celebrate Summer Fruits. Vol. 17 No. 7 P. 20