Χημειοθεραπεία: Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στα παιδιά

29-08-2019

Τα παιδιά που νικούν τον καρκίνο μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας όταν μεγαλώσουν, ειδικά αν είχαν κάνει χημειοθεραπεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 43.000 εθελοντές από τον Καναδά. Οι σχεδόν 7.300 εξ αυτών είχαν εκδηλώσει καρκίνο ως παιδιά. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι επιζήσαντες του καρκίνου είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα όπως:
– Στεφανιαία νόσο
– Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού
– Διαταραχές των βαλβίδων της καρδιάς
– Καρδιακή ανεπάρκεια
– Καρδιομυοπάθεια
– Περικαρδιακή νόσο

Ακόμα και σε σχετικά νεαρή ηλικία, οι επιζήσαντες του καρκίνου διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Είχαν επίσης πολύ αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει τις θεραπείες για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία με καρδιολογικά προβλήματα. Ωστόσο οι περισσότερες προγενέστερες μελέτες είχαν εστιαστεί μόνο στην καρδιακή ανεπάρκεια και τη συσχέτισή της με τη χημειοθεραπεία, λένε οι ερευνητές.

Καρδιολογικά προβλήματα σε μικρή ηλικία
Στην παρούσα μελέτη θέλησαν να καλύψουν το κενό για όλα τα πιθανά καρδιολογικά νοσήματα. Έτσι, εξέτασαν το Παιδιατρικό Ογκολογικό Μητρώο του Οντάριο, εντοπίζοντας τους ανήλικους ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο έως και το 2010. Για κάθε ασθενή που εντόπισαν, ενέταξαν στη μελέτη τους άλλους 5 χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Συνολικά συμπεριέλαβαν 7.289 εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο σε μέση ηλικία 7 ετών (ήταν από νεογέννητα έως και 17,9 ετών). Συμπεριέλαβαν επίσης 36.205 συνομηλίκους τους.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 10 χρόνια. Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης η μέση ηλικία τους ήταν τα 24 έτη (οι μεγαλύτεροι είχαν ηλικία 47 ετών).

Στη διάρκεια της δεκαετίας, από τους εθελοντές με ιστορικό παιδικού καρκίνου οι 203 (ή ποσοστό 2,8%) παρουσίασαν ένα ή περισσότερα καρδιακά προβλήματα. Στην ομάδα των εθελοντών χωρίς καρκίνο, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 331 (ή ποσοστό 0,9%).

Οι πιθανότητες εκδήλωσης καρδιολογικών προβλημάτων ήταν πολύ υψηλότερες σε όσους εθελοντές με παιδικό καρκίνο:
– Είχαν κάνει χημειοθεραπεία με ανθρακυκλίνες (είναι μία από τις βασικές κατηγορίες φαρμάκων για χημειοθεραπεία)
– Είχαν παρουσιάσει μεγαλώνοντας διαβήτη, υπέρταση ή και τα δύο.

«Αν και η χημειοθεραπεία με ανθρακυκλίνες μπορεί να οδηγήσει στην καρδιοπάθεια, είναι απαραίτητη σε πολλά παιδιά με καρκίνο για να επιζήσουν», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Paul C. Nathan, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Επομένως μετά το πέρας της οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίζουν στα παιδιά τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου».

Απαραίτητο το προληπτικό τσεκάπ
Όπως εξήγησε, τα παιδιά με ιστορικό καρκίνου ως φαίνεται διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών. Στις διαταραχές αυτές ανήκουν ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και τα παθολογική επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να αλληλεπιδρούν με τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία, «γερνώντας» πρόωρα την καρδιά.

«Η στενή σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής, των μεταβολικών διαταραχών και των καρδιολογικών προβλημάτων απαιτούν προσεκτική, προληπτική παρακολούθηση των παιδιών τα οποία βγαίνουν νικητές στην μάχη με τον καρκίνο», τόνισε ο Dr Nathan.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος της 26ης Αυγούστου 2019 της ιατρικής επιθεωρήσεως Circulation.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Δεν απαγορεύεται μετά από χημειοθεραπεία