Γιατί κινδυνεύουν με ανάκληση άδειας λειτουργίας πολλές ιδιωτικές κλινικές

30-08-2019

Σοβαρή πιθανότητα άμεσης ανάκλησης της Άδειας Λειτουργίας αλλά και της Βεβαίωσης Καλής λειτουργίας τους, αντιμετωπίζουν πολλές ιδιωτικές κλινικές, λόγω διαφορετικής ερμηνείας που δίνουν οι κατά τόπους Περιφέρειες στο άρθρο 8 του Ν. 4600/2019, περί “αυτοτελούς και ανεξάρτητου κτηρίου”.

Ήδη η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών έχει λάβει σχετικές αναφορές – καταγγελίες για το θέμα. Σύμφωνα με την Ένωση, πρόκειται για κλινικές, οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στο παρελθόν βάσει των Β.Δ. 451/62 (ΦΕΚ 108/Α/62) και 521/63 (ΦΕΚ 145/Α/63), τα οποία απαιτούσαν λειτουργική αυτοτέλεια (οροφοσυνέχεια, ανεξάρτητη είσοδο, ανεξάρτητες Η/Μ εγκαταστάσεις κλπ.).

Στη συνέχεια προσαρμόστηκαν στο Π.Δ. 235/2000 (ΦΕΚ 199/Α/2000) και επεκτάθηκαν σταδιακά κτιριακά, διατηρώντας τη λειτουργική τους αυτοτέλεια, με σκοπό την καλύτερη και ασφαλέστερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς. Οι επεκτάσεις αυτές έγιναν εφαρμόζοντας τη νομιμότητα, δηλαδή με υποβολή των νέων, παράλληλα με τα προηγούμενα σχέδια (σύμφωνα με την Εγκύκλιο ΔΥ8Β/Γ.Π.οικ. 87533/10.09.2012 της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας) στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Το Υπουργείο θεώρησε, ως καθ’ ύλην αρμόδιο, τη νομιμότητα του περιεχομένου των σχεδίων αυτών και τα ενέκρινε υπογράφοντάς αυτά.

Στη βάση αυτών – σημειώνει η ΠΕΙΚ – εκδόθηκαν νόμιμα από τις αρμόδιες Περιφέρειες της χώρας οι νέες Άδειες των Κλινικών αυτών. Ωστόσο, «μολονότι στο άρθρο 47 παρ. 3 του Ν. 4600/2019 αναφέρεται ότι η εφαρμογή, συν τοις άλλους, του άρθρου 8 του ιδίου νόμου περί “αυτοτελούς και ανεξάρτητου κτηρίου” δεν συνεπάγεται την ανάκληση των αδειών των κλινικών που χορηγήθηκαν νομίμως σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις κατά τον χρόνο χορήγησής τους, εν τούτοις υπηρεσίες Υγείας κάποιων Περιφερειών της χώρας προωθούν την ανάκλησή τους, παρασύροντας τους Περιφερειάρχες οι οποίοι έχουν τυπική και όχι ουσιαστική αρμοδιότητα», υπογραμμίζει η Ένωση.

Υποστηρίζει δε ότι «έτσι ικανοποιούνται τοπικές σκοπιμότητες ανταγωνισμού πιστεύοντας ότι ο ‘θάνατος του ανταγωνιστή συναδέλφου’ επιφέρει την επιβίωση μας». Σύμφωνα όμως με την ΠΕΙΚ «πρόνοια του νομοθέτη είναι η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του κτιρίου ή του συγκροτήματος κτιρίων ή τμημάτων αυτών ώστε ανεμπόδιστα και χωρίς την παρεμβολή άλλων δραστηριοτήτων να παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας».