ΕΚΠΟΙΖΩ προς γονείς: Προσοχή στα κυλικεία των σχολείων

10-09-2019

Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) επισημαίνει προς τους γονείς, ότι η καλή απόδοση των μαθητών στο σχολείο και η σωστή τους βιολογική ανάπτυξη εξαρτάται μεταξύ άλλων και από την σωστή διατροφή.

Προτρέπει μάλιστα τους γονείς, ιδιαίτερα για τα παιδιά του δημοτικού, να παίρνουν κολατσιό από το σπίτι, και βέβαια να συζητάμε πάντα με το παιδί τι αγόρασε με το χαρτζιλίκι του, κατευθύνοντάς το στο να κάνει τις σωστές επιλογές.

Όπως αναφέρει, παρά το ότι υπάρχουν σχετικές υπουργικές αποφάσεις 707/2016 (ΦΕΚ Β’ 2091) και Υ1γ/2013 (ΦΕΚ Β 2135) για τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία, και οι οποίες βασίζονται στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών και στην υγιεινή διατροφή, αυτές παραβιάζονται.

Οι σχολικές επιτροπές, υπεύθυνες για την διαχείριση του σχολικού κυλικείου, αποτελούμενες από εκπροσώπους γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικής αυτοδιοίκησης, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, αναθέτουν το κυλικείο στον προσφέροντα την υψηλότερη τιμή, αντιμετωπίζοντας έτσι το κυλικείο ως μια καλή πηγή εσόδων.

Ωστόσο, αυτός που αναλαμβάνει το κυλικείο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, διαθέτει προϊόντα που είναι γνωστά στα παιδιά από τις διαφημίσεις και δημοφιλή, παραβιάζοντας συχνά την σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία επιβάλλει προϊόντα, ναι μεν υγιεινά, αλλά άγνωστα και απορριπτέα από τα παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΠΟΙΖΩ μεταξύ άλλων ζητά την υιοθέτηση και προβολή της μεσογειακής δίαιτας και την αποσύνδεση των κυλικείων ως πηγή εσόδων για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους των σχολείων. Κεντρικός άξονας πρέπει να είναι η υγιεινή διατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών με την διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών.

Επίσης και οι γονείς μπορούν και επιβάλλεται, μέσω των συλλόγων γονέων, να ελέγχουν τι προϊόντα πωλούνται από τα κυλικεία, και να πιέσουν την πολιτεία για εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και για συνολική αντιμετώπιση του θέματος.

ΕΦΕΤ

Στο μεταξύ, συστηματικούς ελέγχους στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς και στα κέντρα προσχολικής αγωγής ολόκληρης της χώρας ξεκινά o Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μαζί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ανταποκρινόμενος στο ρόλο του για την προστασία της υγείας των καταναλωτών από διατροφικούς κινδύνους.

Παράλληλα, ενημερώνει για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά την παροχή γευμάτων στα βρέφη, τα νήπια και τα μικρά παιδιά.