“Λαϊκό”: Ένα σπουδαίο νοσοκομείο, “πνεύμονας” για το ΕΣΥ – “Υιοθέτησε” έναν 22χρονο Πακιστανό καρκινοπαθή

04-12-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ad hoc και παντελώς νομίμως το σπουδαίο νοσοκομείο του ΕΣΥ της Αθήνας “Λαϊκό” έρχεται για ένα πολύ καλό λόγο στην επικαιρότητα!

Το εν λόγω νοσοκομείο “υιοθέτησε” έναν 22χρονο Πακιστανό καρκινοπαθή, του οποίου θα καλύψει για μία φορά τις δαπάνες για τη θεραπεία του, στο μεσοδιάστημα, το οποίο απαιτείται, προκειμένου ο νεαρός Πακιστανός να λάβει τα νομιμοποιητικά έγγραφά του από το ελληνικό Δημόσιο.

Το μεγαλείο του “Λαϊκού”, στο πλαίσιο του ΕΣΥ της χώρας μας, αποκάλυψε ανάγλυφα πρόσφατα ο απερχόμενος διοικητής του ιδρύματος Ηρακλής Χαρμανίδης και η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Αδαμαντία Εγγλεζοπούλου, σε ειδική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του “Λαϊκού”.

Σύμφωνα με τον Ηρακλή Χαρμανίδη, λοιπόν, το “Λαϊκό” δαπανά κατ΄έτος περίπου 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούν το φάρμακο, μία δαπάνη η οποία βαίνει αυξανόμενη, καθώς για το 2016 βρισκόταν στα 42 εκατ. ευρώ.

Ο Ηρακλής Χαρμανίδης σημείωσε ακόμη ότι ο μέσος όρος νοσηλείας στο “Λαϊκό” φθάνει τις 3,2 ημέρες για το 2019, έναντι 3,47 ημέρες για το 2016, ενώ το νοσοκομείο διενεργεί περισσότερες από 124.000 εξετάσεις το χρόνο και πραγματοποιεί περισσότερες από 8.200 χειρουργικές επεμβάσεις παντός τύπου, με μία δυναμικότητα περίπου 1.000 εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, εκ των οποίων οι 464 είναι γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί γιατροί.

Ο Ηρακλής Χαρμανίδης έκανε επίσης ιδιαίτερη και εμφατική αναφορά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του “Λαϊκού”, το οποίο “αντιμετωπίζει συχνά πολύ δύσκολα επείγοντα περιστατικά”, ενώ το τμήμα θα ενισχυθεί άμεσα με 12 επιμελητές γιατρούς του ΕΣΥ, τον διορισμό των οποίων υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τέλος, ο απερχόμενος διοικητής του “Λαϊκού” επεσήμανε τον τεράστιο και κομβικό ρόλο, τον οποίο επιτελούν στο ίδρυμα οι πολλές πανεπιστημιακές κλινικές, οι οποίες προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς, αλλά και άρτια εκπαίδευση στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και υψηλού επίσης επιπέδου συνεχιζόμενη εκπαίδευση στους γιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.