Έρχεται νέο σύστημα διαχείρισης κλινών εντατικής θεραπείας

24-09-2019

Νέο σύστημα διαχείρισης των κλινών εντατικής θεραπείας θα τεθεί σε εφαρμογή με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των «ανοιχτών» κλινών και τον περιορισμό της λίστας αναμονής. Σε καθημερινή βάση η λίστα αναμονής αριθμεί κατά μέσον όρο 40-50 ασθενείς, ενώ τους χειμερινούς μήνες – λόγω της γρίπης- η λίστα έχει ξεπεράσει και τα 70-75 άτομα».

Το νέο σύστημα προβλέπει τη λειτουργία ηλεκτρονικής διαδικτυακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνονται:

· τα αιτήματα για νοσηλεία σε Εντατική,

· η παρακολούθηση της κίνησης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

· η κατανομή των περιστατικών σε πραγματικό χρόνο και χωρίς να μεσολαβεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ γιατρών, ΕΚΑΒ και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Τη ψηφιακή πλατφόρμα θα διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ (μετά την ενσωμάτωση και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας) και θα λειτουργεί ως εξής:

Ο γιατρός θα απευθύνει ηλεκτρονικό αίτημα για νοσηλεία ασθενούς σε ΜΕΘ.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τον κατάλογο των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές και ποιες είναι «ελεύθερες».

Το ΕΚΑΒ, θα έχει πρόσβαση και θα ενημερώνεται για τις κενές κλίνες. Στη συνέχεια ο γιατρός της ΜΕΘ θα κληθεί ηλεκτρονικά να επιλέξει από τη λίστα με τα αιτήματα ποιον ασθενή μπορεί να νοσηλεύσει, αναρτώντας και μια σύντομη αιτιολόγηση για τον λόγο της συγκεκριμένης επιλογής.

Ήδη, για τη χρήση της πλατφόρμας έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση των γιατρών των νοσοκομείων της Αττικής ενώ από αρχές Οκτωβρίου αναμένεται η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος.

Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία της Αττικής είναι ανεπτυγμένες 252 κλίνες Εντατικής, εκ των οποίων οι 22 είναι κλειστές κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, όταν πανελλαδικά οι ανεπτυγμένες κλίνες Εντατικής ανέρχονται σε 618 και από αυτές λειτουργούν οι 558.