Τα top 5 αναπάντεχα οφέλη των μήλων!

27-09-2019

Μαζί με το άνοιγμα των σχολείων και τις πρώτες βροχές, καταφθάνουν και τα μήλα! Πριν όμως δηλώσετε πως είναι το πλέον  “βαρετό” φρούτο, μιας και πιθανότατα θα το καταναλώνετε για πολλούς ακόμη μήνες, περιμένετε να διαβάσετε τα μοναδικά του οφέλη. Ίσως τελικά αλλάξετε γνώμη για το αναπάντεχο φρούτο του φθινοπώρου και του χειμώνα!

Με την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών να μειώνεται δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, νευρολογικά, νεοπλασματικά), καθώς και τα συνεχώς κλιμακούμενα ποσοστά παχυσαρκίας, θεωρούνται άμεσα επακόλουθα. Ανάμεσα λοιπόν στα φρούτα, που βρίσκονται ψηλότερα στις προτιμήσεις, είναι τα μήλα. Η διευρυμένη εποχικότητα, η ευκολία στην κατανάλωση και η τραγανή υφή τους αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους για να επιλέξει κανείς το “συμπαθές” αυτό φρούτο. Λίγοι είναι όμως εκείνοι, που θα βάλουν τα μήλα στο καθημερινό τους διαιτολόγιο γιατί θέλουν να αποκομίσουν τα μοναδικά τα οφέλη τους!

Ακολουθούν πέντε από τις σημαντικότερες ιδιότητες των μήλων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η λίστα περιορίζεται στα παρακάτω.

Βιταμίνη C για το ανοσοποιητικό

Ένα μήλο την ημέρα χαρίζει στον οργανισμό λίγο περισσότερο από το 10% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Η τελευταία είναι απαραίτητη για να μη “χάσετε” τα μαλλιά σας το φθινόπωρο, αλλά και για να μην αρρωστήσετε το χειμώνα. Πριν ξεκινήσετε τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, βεβαιωθείτε πως λαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός, μέσα από τα τρόφιμα κάθε εποχής.

Πηκτίνες για το έντερο και την καρδιά

Τα μήλα περιέχουν περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, ανά μέτριο φρούτο. Καλύπτουν δηλαδή περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών σας. Βέβαια όλα τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες. Όμως στο μήλο θα βρείτε μία μοναδική ομάδα διαλυτών φυτικών ινών, που ακούν στο όνομα πηκτίνες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως μία διατροφή πλούσια στο συστατικό αυτό, συμβάλλει στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας, αλλά και στη μείωση της “βλαβερής” LDL χοληστερόλης. Μάλιστα, αναλύοντας τα δεδομένα πολλών ερευνών, οι ειδικοί συμπεραίνουν πως τρία μήλα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, ακόμη και κατά 8%.

Κουερσετίνη για το αναπνευστικό

Τα τελευταία χρόνια τα φυτικά θρεπτικά συστατικά των μήλων μελετώνται όλο και περισσότερο για την προστατευτική τους δράση έναντι αναπνευστικών παθήσεων. Το πιο γνωστό από αυτά είναι η κουερσετίνη, η οποία εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ένα από αναπνευστικά προβλήματα, που φαίνεται πως ανακουφίζει ή προλαμβάνει η κατανάλωση μήλων, είναι το άσθμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η αυξημένη πρόσληψη άλλων λαχανικών και φρούτων, όπως τα πορτοκάλια, δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Κάτι, που όπως αναφέρθηκε, ισχύει για τα μήλα.

Φυτοχημικά συστατικά για τον καρκίνο

Ένας κούκος, δεν φέρνει την άνοιξη! Όμως η συστηματική κατανάλωση λαχανικών και φρούτων αποτρέπει την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, στα πλαίσια πάντα ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Τα φυτοχημικά συστατικά που περιέχονται στα φρούτα, προστατεύουν το γενετικό υλικό των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, που συσσωρευτικά οδηγεί σε δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Παρότι η διατροφή παίζει πολύ μικρό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων, η κουερσετίνη των μήλων ίσως έχει προστατευτική δράση. Τουλάχιστον έτσι έχουν παρατηρήσει οι ερευνητές, πιστεύοντας πως οι καπνιστές μπορούν να ωφεληθούν ουσιαστικά από τη συστηματική κατανάλωση μήλων. Άλλες μορφές καρκίνου που επηρεάζονται θετικά από τις τροφές φυτικής προέλευσης είναι εκείνες του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού.

Πολλά και διάφορα για το διαβήτη

Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για τη σημασία των μήλων στην υγεία, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 10.000 ατόμων στη Φινλανδία. Σε αυτή αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως τα μήλα μπορούν να προστατεύσουν το πάγκρεας, το όργανο του σώματος που βάλλεται περισσότερο στο διαβήτη τύπου 2 (ζαχαρώδης διαβήτης). Η αντιοξειδωτική δράση της κουερσετίνης, και η εξισορρόπηση του ζαχάρου από τις φυτικές ίνες του φρούτου, το καθιστούν μία άριστη επιλογή εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή προδιάθεση για υψηλό ζάχαρο.

Τελικά, ίσως η λαϊκή ρύση πως “ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα”, είναι η απόλυτη αλήθεια! Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι εφικτά μόνο όταν ακολουθείται ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής, φυσικής δραστηριότητας και ευεξίας. 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Boyer J, Liu RH. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J. 2004;3:5. Published 2004 May 12.
Today’s Dietitian By Kristin Sementelli, MS, RD, LDN. CPE Monthly: Health Benefits of Apples. Vol. 21, No. 9, P. 46. September 2019.