Φόβοι για “κύμα” παραιτήσεων συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών

27-09-2019

«Κύμα» παραιτήσεων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών οικογενειακών ιατρών αναμένεται το επόμενο διάστημα μετά την απόρριψη του νέου συστήματος από τους πολίτες αλλά και τους ιατρούς. Στην παρούσα φάση οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί ιατροί δεν ξεπερνούν τους 600 πανελληνίως, αριθμός που αναμένεται να μειωθεί δραματικά καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ενημερώσει το συλλογικό τους όργανο ότι θα παραιτηθούν.

«Αγκάθι» αποτελεί η αμοιβή τους η οποία καθορίζεται βάση του αριθμού των εγγεγραμμένων ασφαλισμένων ανά ιατρό, γεγονός που θα εφαρμοστεί από τον τρέχοντα μήνα. Ωστόσο, το κάλεσμα από τον ΕΟΠΥΥ για εγγραφή ασφαλισμένων δεν είχε ανταπόκριση.

Το θέμα γνωστοποίησε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ). Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «τον Ιούλιο 2018, με απόφαση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έγινε μονομερής διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους που ήταν συμβεβλημένοι με τον οργανισμό από το 2012. Η προκήρυξη για συμβεβλημένους Οικογενειακούς Ιατρούς αυτών των ειδικοτήτων είχε παταγώδη αποτυχία ως προς την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ πρότεινε την επαναφορά των υφισταμένων μέχρι τον Ιούλιο 2018 συμβάσεων με τη μορφή που είχαν, για όλους για «ένα ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πανελλαδικά, σε εξοπλισμένα ιδιωτικά ιατρεία με υπηρεσίες στον ασφαλισμένο πολίτη».