Παναγιώτης Στάθης: Στο στόχαστρο η διοικητική αβελτηρία

05-10-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ο Παναγιώτης Στάθης, ο τέως ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), ο οποίος είχε διαφοροποιηθεί δημοσίως το 2012 όταν ουδείς κρατικός αξιωματούχος έπαιρνε αποστάσεις από το δολοφονικό κυνήγι των απελπισμένων και αδύναμων οροθετικών γυναικών, ορισμένες από τις οποίες κατέληξαν στην αυτοκτονία, μετά από τον διασυρμό, τη διαπόμπευση, τη φυλάκιση και την δημόσια περιφρόνηση της αξιοπρέπειάς τους, ο Παναγιώτης Στάθης, λοιπόν, εξέδωσε πολύ πρόσφατα, ως νέος διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, μία εγκύκλιο προς τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, αρμοδιότητας της 1ης ΥΠΕ Αττικής.

Και τι ζητεί ο Παναγιώτης Στάθης από τους διοικητές; Το πολύ απλό: Να ενημερώνεται αμέσως η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ για όλα τα θέματα, τα οποία δύναται να λάβουν δημοσιότητα, προκειμένου η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ να είναι ενήμερη σχετικά και να ενημερώνει εγκαίρως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στα κάγκελα ανέβηκαν κάποιοι εκ των συνδικαλιστών εργαζομένων του ΕΣΥ, εξαιτίας της ως άνω εγκυκλίου του Παναγιώτη Στάθη, η οποία είναι καθόλα αυτονόητη.

Έχουν ή δεν έχουν πάγια εντολή οι διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας να ενημερώνουν πάραυτα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας για κάθε μείζον θέμα, το οποίο αφορά τα ιδρύματά τους και δύναται να προκαλέσει την ανάγκη για έκδοση ανακοίνωσης ή παροχή δημόσιας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας; Έχουν, ασφαλώς! Τηρείται; Σπανίως…

Στο πρόσφατο τραγικό τροχαίο δυστύχημα με νεκρούς και τραυματίες μετανάστες, το οποίο συνέβη κοντά στην Αλεξανδρούπολη, περίπου στις 6:30 μ.μ. κάποιου απογεύματος, τι ώρα, λέτε, εδέησε ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης να ενημερώσει σχετικά το ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας και, συνεπώς, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για τους νεκρούς, οι οποίοι μεταφέρονταν, και τους τραυματίες, οι οποίοι διακομίζονταν στο ίδρυμα; Μόνον όταν ο εν λόγω διοικητής έλαβε κατεπείγον τηλεφώνημα από τον τότε διοικητή του ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας Νίκο Παπαευσταθίου… Τι ώρα, δηλαδή; Περίπου στις… 10 μ.μ. και ενώ το θέμα είχε αρχίσει να κατακλύζει τα ειδησεογραφικά site και οι δημοσιογράφοι έγραφαν ήδη σχετικά με το τραγικό τροχαίο, τους νεκρούς και τους τραυματίες…

Να μη φτιάξουμε μεγάλο κατάλογο με τη σχετική αβελτηρία των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, θα ήταν πολύ κουραστικό να διαβάζει κανείς έναν τόσο μακρύ κατάλογο πολύ σοβαρών συμβάντων.

Αυτήν ακριβώς την απαράδεκτη διοικητική αβελτηρία, την οποία γνωρίζει πολύ καλά, επιδιώκει να προλάβει ο Παναγιώτης Στάθης, με την εν λόγω εγκύκλιό του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Κάποιοι, όμως, ανέβηκαν στα κάγκελα…