Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη: Ο ΕΟΠΥΥ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας

15-10-2019

Αύξηση του clawback σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%) προκαλεί ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για παροχές προς τους δικαιούχους του. Αυτό αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) η οποία απέστειλε επιστολή στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Υπουργείου Υγείας, εκφράζοντας την αγανάκτησή της.

Όπως αναφέρει, στις 11 Οκτωβρίου 2019 το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε και ψήφισε την εισήγηση του Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακών Έργων του Οργανισμού που αφορούσε την τροποποίηση των αποφάσεων 739/564/3-6-2019 και 843/570/20-6-2019 του Δ.Σ. σχετικά με την έκδοση υπουργικής απόφασης καθορισμού ορίων δαπάνης έτους 2019 ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με την εισήγηση που ψηφίστηκε, οι κατηγορίες που αφορούν τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν ως εξής: 37 εκατ. τα αναλώσιμα, 25 εκατ. για τους μετρητές γλυκόζης και 23 εκατ. λοιπά υλικά.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, γνωρίζοντας μάλιστα πως ο ετήσιος επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας ξεπερνά το 5%.

«Με τη νέα τροποποίηση του προϋπολογισμού, η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς τόσο το συνολικό ποσό του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και η κατηγοριοποίησή του συνεχίζουν να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη», αναφέρει.

Όπως σημειώνει, οι νέες αυτές τροποποιήσεις ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για όλους εμάς τους πάσχοντες, καθώς ελλοχεύουν σοβαρές πιθανότητες για απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, για αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας, αλλά και για την οικονομική επιβάρυνση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Johnson & Johnson που στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 έκλεισε οριστικά το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas, αποχωρώντας από την Ελλάδα και δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές της, η διάθεση των προϊόντων της μέσω τρίτων το τελευταίο εξάμηνο απέβησαν άκαρπες.

«Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως όλοι εμείς, οι εκπρόσωποι της πολυπληθέστερης ευπαθούς ομάδας στη χώρα μας, του Σακχαρώδη Διαβήτη. Δεν θα διαπραγματευτούμε σε καμιά περίπτωση την υγεία μας, ούτε τις προϋποθέσεις που θα μας την εξασφαλίσουν» αναφέρει στην επιστολή της προς τους αρμοδίους η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε, με κινητοποιήσεις, τα αυτονόητα για την πάθησή μας, που κινδυνεύουν με τις αποφάσεις σας να γίνουν ζητούμενα και να θέσουν την υγεία και τη ζωή μας σε περιπέτειες. Η ζωή μας δεν τιμολογείται και δεν διαπραγματεύεται!».