ΣΥΡΙΖΑ: Αδίστακτη η κυβέρνηση εάν καταργήσει το ΚΕΣΥ

15-10-2019

Για «οπισθοδρόμηση» στο θέμα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι πρόκειται να καταργηθεί το ΚεΣΥ. Η εκπαίδευση των γιατρών μάλιστα θα αναμορφωθεί από μηδενική βάση!

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόφο για πρωτοφανής δήλωση και πρόθεση που «αποκαλύπτει τον αδίστακτο και κυνικό χαρακτήρα της κυβέρνησης της Ν.Δ.». Αναφέρει: το ΚεΣΥ θεσμοθετήθηκε στις αρχές της 10ετίας του 1980 και ο ρόλος του επικαιροποιήθηκε και αναμορφώθηκε τον Φεβρουάριο 2019. Ανέλαβε από τότε έναν σαφή και συγκεκριμένο επιτελικό ρόλο εστιασμένο στην εκπαίδευση των γιατρών και γενικότερα των υγειονομικών.

Υποστηρίζει δε ότι «τα τελευταία 3 χρόνια 600 περίπου έγκριτοι γιατροί από όλες τις ειδικότητες, Πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ και αυτοαπασχολούμενοι εργάσθηκαν σκληρά δεκάδες ώρες.  Κατάφεραν και ετοίμασαν εκπαιδευτικά προγράμματα, βιβλιάρια ειδικευόμενων, και ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις εκπαιδευτικών κέντρων.  Το ίδιο χρονικό διάστημα το ΚΕΣΥ σε συνεργασία με τις 45 Επιστημονικές Εταιρείες ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων ετοίμασε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και τα συνέδρια».

Και συνεχίζει: « Όλο αυτό το τεράστιο έργο η ηγεσία του υπουργείου υγείας θέλει να το απεμπολήσει. Χωρίς ωστόσο να προβάλει κανένα ευλογοφανή πειστικό επιχείρημα. Με απόφαση του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στις 13-8-2019, καταργήθηκε η πρόσφατη Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας. Εγκύκλιος που είχε όλες τις δικλείδες ασφαλείας για την επάρκεια και την ποιότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.  Για πρώτη φορά υπήρχαν διαφανείς κανόνες και περιορισμούς σε ένα πεδίο προκλητικά ασύδοτο και μοναδικό διεθνώς. (1300 Ιατρικές Εταιρείες χωρίς πιστοποίηση, 900 ιατρικά συνέδρια το χρόνο χωρίς κριτήρια και εχέγγυα αξιοπιστίας)».