Χαμηλή προς το παρόν η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας

15-10-2019

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες από την έναρξη της επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2019 – 2020, καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Πρόκειται για εισαγόμενο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, σε ταξιδιώτη ηλικίας 71 ετών. Το κρούσμα οφείλεται στον ιό γρίπης τύπου Α(Η3Ν2) και «δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη».

Πιο αναλυτικά, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική ΣχολήΑ.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 17 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 2 (11,8%) εξ ́ αυτών, ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Τα 2 στελέχη τύπου Α, υποτυποποιήθηκαν και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

Αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 10/10/2019(13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 220 κρούσματα. Τα 137 εξ αυτών παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Τα 83 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Έχουν καταγραφεί 29 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων=83έτη).