ΕΟΦ: Προσοχη στα …ψευδοφάρμακα που διακινούνται μέσω του ίντερνετ

16-10-2019

Προϊόντα διακινούνται μέσω διαδικτύου ως συμπληρώματα διατροφής και παρουσιάζονται ως φάρμακα, καθώς, κατά τη διαφήμισή τους, γίνεται αναφορά σε πλήθος θεραπευτικών ενδείξεων. Μάλιστα, μετά από σχετική διερεύνηση, διαπιστώθηκε ότι η έδρα και τα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώνουν οι εταιρείες που τα διακινούν στις ιστοσελίδες τους είναι απολύτως ψευδή. Είναι ενδεικτικό ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές τηλεφωνικές συνδέσεις, καθώς παραλείπεται ένα ψηφίο!

Σύμφωνα μάλιστα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, πρόκειται για μη εγκεκριμένα προϊόντα και προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων:

Actifix, Alergoxin, Alvofix, Androfix, Anemoprotect, Arthroactal, Arthrofix Regenerator, Arthroxin, Bioactal, Broncho Cleaner, Calmofix, Carcinofix, Cardioxin, Cell Cleaner, Cholesterol Cleaner, Colofix, Colon Cleaner, Cugi, Dermoactal, Diabexin, Fat Burner, Figurafix, Flevofix, Gallfix, Gastroxin, Glycofix, Happy Man, Happy Woman, Hepa Cleaner, Helicofix, Heparixin, Immunixin, Lymphafix, Manfix, Manmax, Menoprotect, Multifix, Multitonic, Nephrofix, Paki, Parasite Cleaner, pHmodulator, Podagro Protect, Podagrofix, Pulsfix, Relaxan, SlimX5, Strong kids, Triactal, Uroxin, Varixin, View protect, View fix, Womafix, Womanixin και Youth Booster.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ σε σχετική ανακοίνωση, «τα προϊόντα δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Υπεύθυνη για την κυκλοφορία τους φέρεται η εταιρεία Biotica 1961. Ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε έκδοση δελτίων τύπου για πολλά από τα ανωτέρω προϊόντα (28/9/2017, 23/11/2017, 18/6/2018). Σημειώνεται ότι κατά το χρόνο έκδοσης των προηγούμενων δελτίων τύπου, τα προϊόντα διακινούνταν από την εταιρεία Botanica Healthy Life, με τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας όπως η Biotica.

Ο ΕΟΦ έχει γίνει αποδέκτης πολλών αναφορών από καταναλωτές για προϊόντα που διακινούνται διαδικτυακά από τις παραπάνω εταιρείες. Διευκρινίζει μάλιστα ότι η προειδοποίηση προς τους καταναλωτές «δεν περιορίζεται στα συγκεκριμένα προϊόντα που κατονομάζονται στο προοίμιο, αλλά ισχύει εξίσου για όλα τα μη εγκεκριμένα προϊόντα που κατά καιρούς διαθέτουν στην αγορά μέσω διαδικτύου οι ανωτέρω εταιρείες».

Και υπενθυμίζει ότι η αγορά φαρμάκων από αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.