Εδώ και τρεις μήνες το νοσοκομείο της Λήμνου έχει ξεμείνει από παθολόγους

21-10-2019

Πέρασαν τρεις μήνες από τον περασμένο Ιούλιο, που η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Λήμνου έμεινε με μία παθολόγο, και αφού μεσολάβησαν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για κάλυψη του νοσοκομείου με παθολόγους ιατρούς ΕΣΥ, βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο. Η προκήρυξη για μόνιμους παθολόγους χαρακτηρίστηκε άγονη λόγω μη συμμετοχής, ενδιαφέρον από επικουρικούς ιατρούς δεν υπάρχει, κι έτσι από την Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2019 με εντολή του υπουργού, το νοσοκομείο καλύπτεται πάλι με ιδιώτες παθολόγους.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Λήμνου, τονίζοντας ότι «για έναν τουλάχιστον χρόνο η παθολογική κλινική θα λειτουργεί ουσιαστικά με συμμετοχή ιδιωτών συναδέλφων, σε ένα μοντέλο που είναι έξω από τη φιλοσοφία του ΕΣΥ και το οποίο μπαλώνει μια τρύπα του συστήματος δημιουργώντας πληθώρα νέων προβλημάτων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, τα κενά του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν σοβαρά. Εξακολουθεί η λειτουργία με έναν μόνο χειρουργό (κι αυτός επικουρικός), με έναν ακτινολόγο, με μία επικουρική οφθαλμίατρο, σύντομα χωρίς κανέναν ουρολόγο και πιθανόν με έναν καρδιολόγο, και φυσικά σε όλες τις ειδικότητες υπάρχουν ένας ή δύο ιατροί το πολύ.

«Είναι εμφανές ότι με αυτή τη στελέχωση το νοσοκομείο υπολειτουργεί τόσο σε επίπεδο τακτικής λειτουργίας όσο και εφημεριακά, παρόλη την υπερπροσπάθεια του υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού», σημειώνει. Και προσθέτει: Ένα νοσοκομείο το οποίο είναι τραγικά υποστελεχωμένο ιατρικά, όπως της Λήμνου, είναι επόμενο ότι συχνά θα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Όταν το ιατρικό προσωπικό ξεπερνά τα όρια ασφαλούς εφημέρευσης, είναι επόμενο ότι θα έχουμε δυσλειτουργίες.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, μέσα στο μήνα, λύονται οι συμβάσεις της επικουρικής νεφρολόγου και της επικουρικής οφθαλμιάτρου. Συγχρόνως, σε οριστική ματαίωση φαίνεται να οδηγείται η προκήρυξη του Μαΐου 2019 για Αναισθησιολόγο, Νεφρολόγο, Ακτινολόγο, Γυναικολόγο, Ορθοπαιδικό και Μικροβιολόγο, η οποία είχε παγώσει λόγω των εκλογών και για την οποία δηλώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό ότι θα γίνει συνολική επανεξέταση της.

Υπό τις συνθήκες αυτές η Ένωση ζητά:

– Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με ιατρούς.

– Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

– Θέσπιση κινήτρων για προσέλκυση και παραμονή μονίμων ιατρών.

– Ενεργοποίηση της προκήρυξης για ιατρούς ΕΣΥ που βαίνει προς ματαίωση.

– Ανανέωση της σύμβασης των επικουρικών ιατρών.