Στο τραπέζι παραμένει η κατάργηση του clawback από το 2020

23-10-2019

Στο «τραπέζι» παραμένει το θέμα της κατάργησης του claw back από το επόμενο έτος 2020, για τους παρόχους πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά, εργαστήρια κ.α.). Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση – σήμερα Τετάρτη – στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μεταξύ του Προεδρείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων καθώς και μελών του Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου, με την αντιπρόεδρο του Οργανισμού κα Θεανώ Καρποδίνη.

Ήδη χθες το υπουργείο Υγείας ικανοποίησε ένα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου, αναφορικά με την επιπλέον χρηματοδότηση του ορίου για τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η κατάργηση του μέτρου του claw back από το επόμενο έτος 2020 και μετά, αποτελεί το νούμερο ένα αίτημα του κλάδου, καθώς εάν παραμείνει «θα οδηγήσει όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής που είναι ήδη υπερχρεωμένες μετά από επτά (7) συνεχή χρόνια επιβολής του μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών, στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή», όπως υποστηρίζει ο ΠΑΣΙΔΙΚ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, το μέτρο των τμηματικών εκπτώσεων, κοινώς rebate, στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών η μεγαλύτερη κλίμακα έκπτωσης φτάνει το 50% και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων φτάνει το 45%, καθώς και το μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών, το claw back, «κουρεύει» οριζόντια ό,τι ποσό ξεπερνά τον ανεπαρκή, για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κλειστό προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, στον παρόντα χρόνο, εξυπηρετούν σε εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και απασχολούν πάνω από 15.000 εργαζόμενους, πέραν των ιδιοκτητών ιατρών που εργάζονται στις μονάδες τους.