Αλτσχάιμερ: Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο

χέρι ηλικιωμένης γυναίκας που έχει Αλτσχάιμερ
24-10-2019

Το Αλτσχάιμερ εδώ και δεκαετίες είναι μια από τις μεγαλύτερες σπαζοκεφαλιές για τους ειδικούς. Αμέτρητες έρευνες έχουν γίνει όχι μόνο για βρουν όλους τους παράγοντες που δημιουργούν τη νόσο αλλά και για να βρουν μια θεραπεία. Τώρα, μια έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων δείχνει πως η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά τρανς λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και ειδικότερα για Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από το Τμήμα Δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Κιούσου στην Ιαπωνία μελέτησαν 1.628 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας.

Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Ο επικεφαλής της έρευνας Τοσιχάρου Νινομίγια και οι συνεργάτες τους διαπίστωσαν πως στη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης οι 377 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν όσοι εξαρχής είχαν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών τρανς στο αίμα τους. Τον μικρότερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα τρανς.

Υπολογίστηκε ότι για όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών τρανς στο σώμα τους, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 52% σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, μερικούς η αύξηση του κινδύνου έφθανε το 74%.

Τα τρανς φαίνεται ότι προκαλούν τόσο φλεγμονή όσο και συσσώρευση της πρωτεΐνης του βήτα αμυλοειδούς. Και τα δύο έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Τα λιπαρά τρανς υπάρχουν εκ φύσεως σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Όμως, ορισμένα τρόφιμα που παράγει η βιομηχανία τροφίμων και στα οποία γίνεται υδρογόνωση φυτικών ελαίων περιέχουν πολλά περισσότερα τρανς. Αυτό γίνετε προκειμένου να έχουν καλύτερη υφή και ανθεκτικότητα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι έτοιμα γλυκά, κέικ, ζαχαρωτά.

«Η νέα μελέτη μάς δίνει άλλο ένα λόγο για να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρανς», δήλωσε ο Νινομίγια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει την κατάργηση των τρανς παγκοσμίως έως το 2023. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη απαγορεύσει τα περισσότερα «τρανς» λόγω και της σύνδεσης τους με αύξηση της κακή» χοληστερίνης (LDL) και του κινδύνου διαβήτη, αλλά έχει δώσει παράταση στις εταιρείες τροφίμων για να προσαρμοστούν (λήγει στο τέλος του 2019).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Αυτά είναι τα 10 πρώιμα συμπτώματα