Ψεύδη από την ΠΟΕΔΗΝ για τους επικουρικούς γιατρούς του “Άγιος Σάββας”

29-10-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ένας επικουρικός ακτινολόγος του αντικαρκινικού ογκολογικού νοσοκομείου της Αθήνας “Άγιος Σάββας” και όχι οι περίπου 800 επικουρικοί γιατροί ΕΣΠΑ όλης της χώρας είναι ο καημός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)…

Τι θα γίνει εάν λήξει η σύμβαση του εν λόγω γιατρού, για τον οποίον έχει ενδιαφερθεί προσωπικά ακόμη και ο ίδιος ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός; Σχεδόν θα… κλείσει το νοσοκομείο, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

“Παίζει με τις ζωές των ασθενών (σ.σ.: εννοεί ο διοικητής του “Άγιος Σάββας”), τις λίστες αναμονής που θα εκτιναχθούν για να πετύχει την απομάκρυνση από το Νοσοκομείο του Προέδρου του Σωματείου που είναι Επικουρικός Γιατρός Ακτινολόγος. Έκοψε μεταξύ των επικουρικών γιατρών και τον Ακτινολόγο, για να μην μπορεί να διεκδικήσει την θέση ο Πρόεδρος του Σωματείου με αυξημένες πιθανότητες λόγω ειδικής εμπειρίας που διαθέτει”.

Όσο πιο υπερβολικά και ουρανομήκη είναι τα ψεύδη εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ, τόσο περισσότερο κακό κάνει η Ομοσπονδία στο δικό της κύρος, αλλά και στην υπόθεση του εν λόγω επικουρικού ακτινολόγου!

Το ερώτημα, πάντως, παραμένει: Ένας από τους περίπου 800 επικουρικούς γιατρούς ΕΣΠΑ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη του ερχομένου Νοεμβρίου, είναι όλο το κόλπο για την ΠΟΕΔΗΝ; Για τις κομματικές συμμαχίες με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Ή κρύβεται κάτι πιο ουσιαστικό και απόκρυφο εδώ;

Ρωτάμε επειδή στο “Άγιος Σάββας” υπηρετούν σήμερα όχι ένας, όχι δύο ούτε τρεις, αλλά δέκα εννέα (19) ακτινολόγοι συν ένας (1), ο συγκεκριμένος επικουρικός ακτινολόγος… Πόσες οργανικές θέσεις για την εν λόγω ειδικότητα προβλέπει ο ισχύων οργανισμός του “Άγιος Σάββας”; Δεκατέσσερις (14), κυρίες και κύριοι…

Δεκατέσσερις οργανικές θέσεις, 19 + 1 υπηρετούν! Συμβαίνει κάτι εκεί, το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζουμε;

Τι λέει η διοίκηση του νοσοκομείου

Από τη διοίκηση του “Άγιος Σάββας” εξεδόθη πριν από λίγο, το βράδυ της Τρίτης 29 Οκτωβρίου, η εξής ανακοίνωση:

“Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απολύσεις ιατρών στο Νοσοκομείο Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ανακοινώνονται τα εξής:

  • Πρόκειται για επτά (7) Επικουρικούς Ιατρούς (Προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο λήγει στις 30.11.2019). Το Νοσοκομείο « Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», προέβη σε οικονομική εκτίμηση με βάση τον προϋπολογισμό του, αλλά και εκτίμηση των πραγματικών του αναγκών, και δεν δύναται να καλύψει προσλήψεις επικουρικών ιατρών μέχρι τέλους του 2019, εκ των υπαγομένων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ πλην δύο (2) των ειδικοτήτων ορθοπεδικής και παθολογικής -ογκολογίας
  • Γίνεται μνεία ότι οι επικουρικοί ιατροί είναι γιατροί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενός έτους συνήθως, εκτός από τις ειδικότητες παθολογίας – ογκολογίας, ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και κλινικής αιματολογίας που μπορεί να είναι και τριετής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αρχικοί επικουρικοί ιατροί μόλις έληξαν οι συμβάσεις τους το 2017, δεν αποχώρησαν αλλά με απόφαση του Υπουργείου Υγείας παρέμειναν και πληρώνονται από το ειδικό πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. το οποίο παρατάθηκε εκ νέου και λήγει στις 30/11/19 με πληρωμή μέσω Π.Δ.Ε.

  • Στο Νοσοκομείο Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» υπηρετούν σήμερα 65 επίκουροι διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών (58+7 πληρωμή από πρόγραμμα)”.