Υπουργείο Υγείας: Εβδομάδα ενημέρωσης για το μητρικό θηλασμό

01-11-2019

Εκστρατεία για την προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού ξεκινά το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού με θέμα «ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ – ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ» 1 έως 7 Νοεμβρίου 2019. Στόχοι της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι η υποστήριξη των γονέων και η ενδυνάμωση τους στην επιλογή τους για μητρικό θηλασμό. Ο μητρικός θηλασμός βελτιώνεται όταν οι πατέρες, οι σύντροφοι, οι οικογένειες, το εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον υποστηρίζουν τη θηλάζουσα μητέρα. Ο μητρικός θηλασμός απαιτεί ομαδική προσπάθεια και χρειάζεται όλοι μας να τον προστατεύουμε, να τον προωθούμε και να τον υποστηρίζουμε.

Ωστόσο, παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, παγκοσμίως μόνο το 40% των βρεφών έως 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά και 45% συνεχίζει να θηλάζει έως του 24 μήνες. Στη χώρα μας τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλότερα, καθώς σύμφωνα με την «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα» (Ηλιοδρομίτη και συν, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2018), το ποσοστό των βρεφών που θήλασαν αποκλειστικά το πρώτο 24ωρο βρέθηκε 66% και μειώθηκε στο 51% στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, στο τέλος του πρώτου μήνα συνέχισαν να θηλάζουν αποκλειστικά 40% και τους επόμενους μήνες σημειώθηκε σταδιακή πτώση φτάνοντας στο τέλος του 4ου μήνα στο ποσοστό 25% και σε σχεδόν μηδενικά ποσοστά (0,8%) στο τέλος του 6ου μήνα.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην ευαισθητοποίηση των θηλαζουσών μητέρων για τη Δωρεά Ανθρωπίνου (Μητρικού) Γάλακτος ως προσφορά στη Μονάδα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού – Τράπεζας Γάλακτος, της

Αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών « ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». (πληροφορίες τηλ. 2132051360 και 210-6462782 / Ώρες λειτουργίας: 7 πμ – 10 μμ /www.hospital-elena.gr, και στο e-mail breastfeeding).