Στοματικό διάλυμα: Πως πρέπει να το χρησιμοποιούμε

03-11-2019

Tα στοματικά διαλύματα δεν είναι απλώς αρώματα για το στόμα μας λένε οι ειδικοί, και σίγουρα δεν είναι υποκατάστατα του πλυσίματος και του βουρτσίσματος των δοντιών μας Όμως για να τα χρησιμοποιούμε σωστά θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα.

Γιατί χρειαζόμαστε το στοματικό διάλυμα

Το στοματικό διάλυμα δεν αρκεί από μόνο του, για τη σωστή υγιεινή φροντίδα των δοντιών αφού προϋποθέτει το πλύσιμο και το βούρτσισμα. Μπορεί όμως να μας δώσει μία έξτρα προστασία εναντίον της ουλίτιδας και της τερηδόνας ενώ βοηθάει και στο να ασπρίσουν τα δόντια μας, εάν γίνεται καθημερινά και συμπληρωματικά με ένα σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας.

Το στοματικό διάλυμα, δε μπορεί να αποτελεί θεραπεία για σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα, όπως αιμορραγία ή επίμονη δυσάρεστη αναπνοή, ούτε πρέπει να το χρησιμοποιούμε για να καμουφλάρουμε το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίσουμε και να το θεραπεύσουμε στη ρίζα του. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Η σύνθεση των στοματικών διαλυμάτων

Διαβάζετε προσεκτικά τη σύνθεση του στοματικού διαλύματος που χρησιμοποιείτε. Τα ευεργετικά συστατικά του κάθε στοματικού διαλύματος διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα, και θα πρέπει να αναζητήσετε ποιο είναι το πιο κατάλληλο για εσάς. Τι είναι αυτό, που σας ενδιαφέρει περισσότερο, πχ προστασία κατά της βακτηριδιακής πλάκας, δροσερή αναπνοή, πιο δυνατά ούλα ή πιο λευκά δόντια; Κάνετε μία μικρή έρευνα αγοράς για να μπορέσετε να προμηθευτείτε αυτό που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Φτύνουμε ή ξεπλένουμε;

Για την ασφαλή  στοματική υγιεινή και την καλή προστασία των δοντιών μας, οι οδοντίατροι προειδοποιούν να μη ξεπλένουμε το στοματικό διάλυμα με νερό αλλά να το φτύνουμε. Αυτό ισχύει και όταν απλώς βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα.  Αυτό γιατί το νερό απομακρύνει όλα τα ευεργετικά συστατικά τόσο των στοματικών διαλυμάτων όσο και της οδοντόπαστας και έτσι όταν φτύνουμε την οδοντόκερμα ή το στοματικό διάλυμα αφήνουμε το στόμα μας αθωράκιστο απέναντι σε όλα τα μικρόβια που μπορεί να μας προκαλέσουν φθορά στα δόντια μας.